Ljuset återvänder - sex poeter läser in våren


Vi firar vårdagjämningens tid med att låta sex poeter, svenska som internationella, läsa fram ljuset. Baren är öppen så länge läsningarna pågår. Välkommen att fira in våren med oss och poesin!

Medverkande poeter är Tom Van de Voorde (Belgien), Katja Perat (Slovenien), Eva Ström, Khashayar Naderehvandi, Gabriel Itkes-Sznap och Arazo Arif.

Om de medverkande

Tom Van de Voorde från Belgien har utkommit med två diktsamlingar, varav den aktuella Kärlek och jord är hans andra. Boken nominerades till priset för årets bästa diktsamling i Belgien. Van de Voorde är en central person på den flamländska lyrikscenen. Hans poesi ter sig som en ovanlig, ibland oroande, utforskning av naturen och samhället, som inte tvekar för att ta ställning mot de politiska systemens absurditeter och grymheter.

Katja Perat från Slovenien har utkommit med två diktsamlingar varav De bästa har fallit är hennes prisbelönta debut. Förutom att vara verksam som poet är Perat en välkänd litteraturkritiker och samhällsdebattör som fått lära sig leva med epitetet ”sin generations röst”. Hon har också skrivit operalibretton. Hennes dikt är högljudd, full av ironi samt rymmer blinkningar till filosofi- och litteraturhistorien.

Eva Ström debuterade 1977 med diktsamlingen Den brinnande zeppelinaren och fick två år senare ett genombrott med sin andra diktsamling, Steinkind. Hennes första roman, Det mörka alfabetet, publicerades 1982. Hon har bland annat tilldelats Nordiska rådets litteraturpris 2013 och Tegnerpriset 2010. I vår är hon aktuell med diktsamlingen Och morgonen redan stark och vaken omkring dig.

Khashayar Naderehvandi debuterade 2011 med diktsamlingen Om månen alls syntes som följdes upp av romanen Vilar i era outtröttliga händer (2013). Hans nya diktsamling, Allting glittrar och ingenting tar slut, är en tredelad skildring av kärlekens villkor i en värld som präglas av avstånd i sviterna av krig, naturkatastrofer och förluster. Khashayar Naderehvandi tilldelades Sveriges Radios Novellpris 2014 för novellen Förhöret.

Gabriel Itkes-Sznap kritikerrosades för sin debutsamling Tolfingertal (2015). I Tolvfingertal anas konturerna av en våldsam familjeberättelse märkt av fördrivning och förlust. Det är en berättelse som rör sig oroligt kring sin egen omöjlighet, längs kanten av ett språk som hela tiden tycks spärrat, sönderfallande. Gabriel Itkes-Sznap är doktorand i estetik och har gått på Biskops Arnös författarskola.

Arazo Arif är poet och journalist, samt projektledare och redaktör för plattformen Kultwatch. Hon har bland annat publicerat sina dikter i tidskriften 10TAL och mottog tredje pris i Tensta Konsthalls Textpris 2015.

I samarbete med Rámus, Albert Bonniers förlag och Norstedts.

Pris

Ordinarie:130 kr

Stud. från 26 år, Pensionär, Ung t.o.m 25 år:100 kr

När: 18 mars 2016 18:00 - 18 mars 2016 20:00

Var: Kulturhuset Stadsteatern, Scen Foajé 3, Sergels Torg / Stockholm

Arrangör: Kulturhuset Stadsteatern