ANTIFEMINISMEN I MANGS OCH BREIVIKS FÖRESTÄLLNINGSVÄRLD


I Mattias Gardells nya dokumentärroman Raskrigaren får vi följa den rasistiska seriemördaren Peter Mangs, mannen som i skydd av natten satte hela Malmö i skräck. Mangs beskrevs efter gripandet som en förvirrad person. Varken media eller rättsväsende förstod att de hade att göra med en ytterst ideologiskt medveten rasist.

Den rasistiska seriemördaren Peter Mangs gäckade Malmöpolisen i nära ett årtionde. Han slog till i vardagen och sköt muslimer, svarta, judar, romer och ”rasförrädare”. Mangs räknade med att polisen aldrig skulle misstänka en prydlig, skötsam, vanlig, vit svensk. En riktig svensk. En som de själva. Han fick rätt.

När Mangs till slut greps förstod varken polis, åklagare eller media hans politiska motiv. Efter rättegången drogs en suck av lättnad. Den ensamme galningen var fast, problemet var löst. Men var det verkligen så enkelt? Steg för steg får vi följa Mangs och den värld som inspirerade honom. Terroristerna Mangs och Anders Behring Breivik följde samma handböcker, men skilde sig åt i val av offer och tillvägagångsätt. Mattias Gardell har talat med dem båda och låter läsaren ta del av den okända dialogen mellan mördarna.

Vad säger oss dessa dialoger om förövarnas kvinnosyn? Om deras syn på feminism, feminister, maskulinitet och så kallade ”rasförrädare”?

I ett samtal mellan Mattias Gardell och journalisten My Vingren fördjupar vi oss i det antifeministiska stråket av det fascistiskt motiverade våldet och hur det tar sig uttryck, både i rena våldsdåd och i de texter, dokument och intervjuer som Mattias Gardell gjort med Peter Mangs och Anders Behring Breivik.

Evenemanget är ett samarbete mellan Feministiskt Perspektiv, Leopard förlag och Historiska museet.

När: 26 november 2015 17:00 - 26 november 2015 18:30

Var: Historiska museet, Narvavägen 13–17 / Stockholm

Arrangör: Femistiskt Perspektiv / Leopard förlag