Sápmi sisters


Sápmi sisters, svensk dokumentärserie från 2015 i SVT Play

Sápmi Sisters följer de två samiska systrarna Maxida och Mimie Märak. Maxida är rappare, jojkare och skådespelare och Mimie ägnar sig åt poetry slam och spoken word. Båda bor i Jokkmokk men är ofta på resa och kämpar för samernas rätt i alla sammanhang.

Mimie har vunnit flera tävlingar i poetry slam. Maxida har under tiden som serien spelats in varit med i SVT:s Sapmi Sessions, sommarpratat i P1, spelat på Globen med Mando Diao, jojkat på Idrottsgalan och varit skådespelare i en biofilm samt en internationell TV-serie som dessutom bygger på hennes kamp mot gruvbolagen i Norrland.

Serien skildrar även konflikten mellan det samiska livet och den svenska gruvbrytningen i Norrlands renbetesmarker. Diskussionen kring den samiska kulturens roll i det svenska samhället har blivit hetare än någonsin och systrarna Märak, tillsammans med mamma Nik och moster Nilla, står längst fram i kampen för samernas rätt.

I seriens inledning är systrarna okända utanför den samiska kretsen men under inspelningarna tar karriärerna fart. Maxida som är mamma till NikSunna 2 år får problem med att få ihop sitt liv som renskötare, artist och mamma. Eftersom de är aktivister som inte skyr några medel i kampen mot gruvbolagen får de starka fiender men också nära vänner och beundrare.

Serien är inspelad i Jokkmokk, Stockholm, Kiruna, Malmö, Tromsö och på andra platser med repetitioner, och spelningar. I Stockholm, som är Sveriges största sameby, bor mamma Nik som är bagare och där rör sig Mimie och Maxida lika hemtamt som Södermalms hipsters.

Del 1 av 4. De samiska systrarna Maxida och Mimie är på turné i nordligaste Norrland, närmare bestämt Karesuando och Soppero. Här känner de sig hemma och har varit förr. Det går bra och enligt planerna, men de får ett problem: vem ska ta hand om dottern Nikisunna under föreställningen när hon bara vill vara med på scen?

Del 2 av 4. Mimie och Maxida ordnar en högljudd demonstration mot gruvbolaget som vill etablera sig utanför Jokkmokk. Maxida hamnar i hetsig diskussion med bolagschefen och blir frustrerad. Samtidigt fortsätter musikkarriären att spira, men får Maxida vara sig själv?

Del 3 av 4. Mimie och Maxida rör sig över hela Norden. Från Tromsö till Stockholm och Malmö. Det händer mycket nu och det går fort, men blir det som de tänkt sig?

Del 4 av 4. Maxida står för första gången i sitt liv på en riktigt stor scen, tillsammans med Mando Diao. I Kiruna äger Sápmi Pride rum och Mimie jublar av lycka. Allt lyfter, men systrarna Märak vill mer.

När: 24 november 2015 21:15 - 30 december 2015 23:00

Var: Webteve / Överallt

Arrangör: SVT Play