Lagunens dotter- Hija de la Laguna


Dokumentärfilmen Lagunens dotter - Hija de la Laguna handlar om gruvnäringens påverkan på människor och miljön i Cajamarca Peru.

Latinamerikagrupperna i samarbete med andra organisationer i Sverige har sett till att bjuda hit huvudrollsinnehavaren Nélida Ayay Chilon samt filmproducenten Núria Frigola Torrent. Filmen har engelska texter och vi får chans att träffa de och kommentera filmen samt gruvproblematiken i Peru och världen.

Idag är gruvexploateringen orsaken eller hot om stora miljöproblem i Peru och andra länder i Latinamerika samt i Sverige som i Ojnarefallet på Gotland, Rönnbäcken och Kallak i norr, etc. I denna dokumentär får vi följa Nélidas nära relation till vattnet och miljön i de andinska högplatåerna. Denna i sin tur symboliserar det som drivit de hundratals "Lagunernas väktare" i Cajamarca att under flera år ställa sig emot gruvföretaget Yanacochas planer på gruvutvinning. Men förutom Nélida följer vi under dokumentären en annan kvinna, en silversmed vars verksamhet är beroende av mineralexploatering.

Dokumentären hade premiär i augusti och fortsätter att visas i olika peruanska städer. Dess trailer har varit den mest sedda trailern i Perus filmhistoria med c.a 4 miljoner visningar.

När: 18 oktober 2015 13:00 - 18 oktober 2015 16:00

Var: Medborgarskolan, Hagagatan 23 A / Stockholm

Arrangör: Latinamerikagrupperna