★ Sommarläsning med Genusföreningen i Uppsala: UTOPI/DYSTOPI ★


★ Sommaren är här, men Genusföreningen vilar inte! Årets sommarläsning är här! I höst kommer vi börja vår bokcirkel med två klassiska science fiction-verk att diskutera och resonera kring: Ammonite av Nicola Griffith och Swastika Night av Katherine Burdekin.

★ Ammonite från 1992 är en science fiction-roman av Nicola Griffith som handlar om planeten Jeep där ett virus bröt ut för hundratals år sedan som bara kvinnor överlevde. Planeten har därefter befunnit sig i karantän, fram tills att antropologen Marghe Taishan skickas dit med uppdraget att testa dels ett vaccin mot viruset och dels få reda på mer om Jeeps befolkning. Romanen vann både The James Tiptree Jr-Award, ett pris för spekulativ fiktion som utmanar eller utforskar vår syn på kön, och The Lambda Literary Award för HBTQ-fiktion.

★ Katherine Burdekins dystopiska verk Swastika Night kom ut tolv år innan George Orwells 1984 och var länge bortglömd, innan den snappades upp i feministiska kretsar. I denna dystopi har nazisterna vunnit andra världskriget och det har hunnit gå ett par hundra år. Europa, Afrika och stora delar av Ryssland kontrolleras av nazistiska krafter med säte i Tyskland och ett hundraårigt krig med Japan, som kontrollerar övriga världen, pågår. Centralt i berättelsen är mannens makt över kvinnan, där hon ses som en själlös varelse vars enda uppgift är att föda och lyda.

★ Vi kommer bland annat diskutera vad en dystopi verkligen är: Kan en dystopi vara feministisk, eller borde det i egentligen vara en utopi? Vilka perspektiv saknas i berättelsen?

★ Båda verken är på engelska och går att köpa på nätet eller låna på bibliotek. Läs antingen en eller båda, kom oavsett! :)

★ ★ NÄR: 7:e sep kl 18:00

★ ★ VAR: Vox publicum

När: 7 september 2015 16:00 - 7 september 2015 18:00

Var: Vox Publikum, svartbäcksgatan 28 / Uppsala

Arrangör: Genusföreningen Uppsala universitet