Sara, Sara, Sara - Starka kvinnor pinkar stående


Premiär lördag 15 augusti kl. 19 på Lilla scenen

Sara Sara Sara - starka kvinnor pinkar stående

Av America Vera-Zavala

Regi Olof Hanson

Scenografi och kostym Sven Haraldsson

Kompositör Stefan Johansson

Ljus Mira Svanberg

Mask Rebecca Afzelius

Medverkande:

Claire Wikholm, Angelika Prick, Nadja Mirmiran, Thérèse Svensson

Sara Lidman, skildraren av det moderna Norrlands framväxt. Hon som bosatt i Gröndal skrev om Västerbotten. Hon som skildrade Norrlands modernisering och kolonialisering. Sara, socialisten, som reste ut i världen, såg orättvisorna och engagerade sig i kampen mot apartheid, atomvapen, USA:s krig i Vietnam och den ägande vite mannen. Sara som månade om dem som inget har, i Ecksträsk, i Hanoi och i Johannesburg.

Eller Sara den lättsinniga och glada som bara ville dansa. Hon, som med sitt rättvisepatos undrade om hennes allra första honorar skulle gå tillbaka till dem hon skrivit om, eller till en dräkt med handskar och hatt från Nordiska Kompaniet – och en behå av lenaste silke.

– Det var inte jag som valde att skriva en pjäs om Sara Lidman, utan Sara som valde mig, säger dramatikern America Vera-Zavala. Jag var tvungen att skriva om henne: den stora författaren, den kärlekskranka kvinnan, stjärnan från 1968 som lyste i kapp med Jean-Paul Sartre på Russeltribunalen och konverserade på perfekt franska med Vietnams kämpar, den fåfänga shopaholicen, Norrlandsaktivisten och allt annat som Sara var. Jag tror hon behövs idag!

– Sara Lidman var mina föräldrars stora idol, säger regissören Olof Hanson, hon har funnits med mig ända sen jag var liten. Författaren, aktivisten och modeförebilden, hon var på alla sätt stor i mitt barndomshem. Från att aktivt ha undvikit Sara i många år, får jag nu chansen att aktivt dyka ned i hennes liv och verk. Och jag slås av en litterär kraft av bibliska mått.

– Men det är inte förrän nu jag förstått Saras påverkan på nuet, fortsätter Olof Hanson. Jag avundas hennes engagemang i de stora frågorna och förmågan att se kopplingar mellan barnen i Vietnam och fattigdomen i Missenträsk. Det är fantastiskt och beundransvärt hur hennes blick hela tiden kunde vara så seende, avslutar regissören.

– Jag träffade Sara Lidman 1971 när jag medverkade i hennes pjäs Marta Marta på Malmö stadsteater, säger skådespelaren Claire Wikholm. Jag hittade en anteckning i en gammal dagbok: ”Idag var Sara Lidman med på hela repetitionen och jag fick ensam följa henne till tåget.”

– För mig representerade Sara Lidman DET RÄTTA, forsätter Claire Wikholm, hon var den politiska Sara som marscherade i gruvstrejker, som var för frihet och jämlikhet och mot krig. Hon inkarnerade allt jag skulle velat vara, men hon lät aldrig agitatorisk, och hävde aldrig ur sig några slagord. Jag skulle velat vara som hon!

Sara Lidman är en av 1900-talets stora svenska arbetarförfattare (1923-2004). Hon debuterade 1953 med Tjärdalen, skrev romaner, reportage och dramatik. Utnämndes till hedersdoktor och tilldelades professors titel. Fick mängder av priser och utmärkelser och är kanske mest känd för romansiviten Jernbaneeposet.

America Vera-Zavala är dramatiker, kulturskribent och författare. http://americavz.com/

Olof Hanson har varit verksam som regissör på Kulturhuset Stadsteatern sedan 2009. Han är konstnärlig ledare för Fri scen och var tillförordnad Parkteaterchef 2011.

När: 15 augusti 2015 17:00 - 5 september 2015 17:30

Var: Lilla scenen, Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg 3 / Stockholm

Arrangör: Kulturhuset Stadsteatern