Fittkonst Sthlm, konstutställning på Galleri Riddaren


Välkommen på Fittkonst Sthlm's sommarutställning!

Under den 27 juni–3 juli ställer tio stycken av våra medlemmar ut på Galleri Riddaren i Gamla Stan, Stockholm. Vernissage lördagen den 27 juni kl.12–17. Alla är hjärtligt välkomna!

Öppettider:

mån–fre 11–18

lör–sön 12–17

Mer info om utställningen:

Fittan. Fittan är både som företeelse och ord något som omgärdats av tabun och okunskap genom århundraden. Den har gömts undan och förringats både i språkbruk och allmänna attityder mot den. Och detta trots att ungefär hälften av jordens befolkning har vad som ibland kallas det kvinnliga könsorganet eller snippa, vagina, mus. (Inte bara kvinnor har fitta, det finns alla möjliga varianter ytterligare!). Nu är det hög tid för fittan att ta en självklar plats i det offentliga rummet. Vi vill normalisera fittan, vi vill att fittan ska få komma ut i ljuset och ha en självklar plats i vår kultur och vårat samhälle.

Fittkonst Sthlm är en grupp konstnärer, som samlats med den gemensamma nämnaren att de gestaltar fittan i sin konst. Här finns en grundton, både av att vara bekväm med fittan och en längtan efter en mer normaliserad syn på fittan. Det är ett ord som behöver återtas, ge respekt och glädje – på bärarens villkor.

2014 var året då en grupp skapades genom sociala medier, och växte snabbt på kort tid. Gruppen kunde, med förvåning, plötsligt se och inse att de var många, som faktiskt hade fittan som bildinspiration och det blev en naturlig fortsättning att vilja ställa ut tillsammans. Gruppens första samlingsutställning var i november förra året på Galleri Femtopia i Hornstull, det blev en utställning över förväntan, som drog mycket folk och blev väldigt uppskattad. Vår första utställning följdes upp av ett evenemang i samband med Internationella kvinnodagen på Grand i Uppsala. Och nu är det dags igen! Gruppen använder lekfullhet och allvar, saklighet och andliga övertoner, poesi och det brutala - alla nyanser går att finna inom gruppens uttryck. Både material och infallsvinkel på ämnet ger stor mångfald. Skulpturer i gips, men även återanvända material; ting i en ny tappning, foto – kluriga bilder och vackert i tusch, tygskulpturer och stort på duk är några exempel. Många uttryck, - dock med en stark och tydlig riktlinje; acceptans av fittan.

Gruppen tar tillbaka det kulturen tagit ifrån fittan – integritet, självbestämmande, respekt, glädje och egennjutning.

När: 27 juni 2015 10:00 - 3 juli 2015 16:00

Var: Galleri Riddaren, Köpmanbrinken 8 / Stockholm

Arrangör: Fittkonst Sthlm