Norrbottens Museum: INLAND - ett fotoprojekt om att leva i glesbygden


Möjligheter och konflikter - ett fotoprojekt om att leva i glesbygden.

Länsmuseerna i de fyra nordliga länen genomförde under 2014 det gemensamma fotodokumentationsprojektet Eco Local in a Global World. Fotografer och skribenter reste runt i länen för att i bild och ord dokumentera och beskriva vardagens glädjeämnen och utmaningarna som finns för dem som bor i Norrlands inland idag. Resultatet visas nu i utställningen Inland.

I Norrbotten lyfts företagandet fram och vi visar på nytänkande och framåtanda men också den starka viljan att bo kvar på platser där rötterna finns. Genom Lisa Kejonen Paukers bilder och text får vi möta Anna-Stina Svakko som är samisk formgivare med ateljé i Porjus.

Genom Anders Alms bilder och Marianne Söderbergs text får vi följa familjen Pesulas jordbruk i Övre Kukkola. En familj som Sune Jonsson besökte flera gånger och där Anders och Marianne har gjort ett återbesök och följt familjen en längre tid i Sune Jonssons anda.

Museets fotograf Daryoush Tahmasebi och etnolog Sophie Nyblom har besökt två olika företagare. Terese och Anders Östling är möbeltapetserare med företaget Udda med flit i Sölkäsaari utanför Haparanda och hos dem får gamla möbler ett nytt liv. Roger Nilsson driver Nybyns trädgård och trotsar klimatet och odlar tomater om vintern i Överkalix.

När: 6 juni 2015 09:00 - 27 september 2015 17:00

Var: Norrbottens museum, Storgatan 2 / Luleå

Arrangör: Inland