Temadag i Uppsala: Våld mot kvinnor med normbrytande funktionsvariationer


F! Uppsala har tidigare uppmärksammat det viktiga ämnet våld mot kvinnor. Vi vill fortsätta belysa detta område och nu göra det från perspektivet hur våld och sexuella övergrepp drabbar kvinnor med fysiska och/eller psykiska normbrytande funktionsvariationer.

I Nationellt centrum för kvinnofrids (NCK) forskningsrapport ”Våld mot kvinnor med funktionsnedsättning” står följande: ”Såväl kvinnor med som utan funktionsnedsättning utsätts för upprepat våld inom ramen för nära relationer med allvarliga konsekvenser för kvinnornas psykiska och fysiska hälsa. För kvinnor med funktionsnedsättning finns emellertid även andra personer i deras närhet som kan bli förövare, nämligen de som har till uppgift att hjälpa och assistera. Själva funktionsnedsättningen kan bli föremål för våldet och det starka beroendet av assistans kan ytterligare försvåra för en kvinna att lämna en våldsam relation.”

Den 30:e maj uppmärksammar vi detta genom en halvdag med olika aktörer som arbetar med frågan. Dagen inleds med föreläsningar med NCK och Forum – kvinnor och funktionshinder, där vi får lära oss mer om resultaten från forskningsrapporten ”Våld mot kvinnor med funktionsnedsättning”, hur våldsbilden och stödet de drabbade kvinnorna erbjuds ser ut. Forum – kvinnor och funktionshinder kommer även berätta om sin informationskampanj om våld mot kvinnor med normbrytande funktionsvariationer.

Dagen avslutas sedan med ett panelsamtal med representanter från bland annat psykiatrin och Uppsala socialnämnd. Hilda Dahlin från F! Uppsala modererar samtalet.

Lokalen har god tillgänglighet.

I pauserna kommer veganskt fika finnas till försäljning så ta gärna med kontanter.

När: 30 maj 2015 11:00 - 30 maj 2015 14:00

Var: Hörsal 1, Ekonomikum / Uppsala

Arrangör: Feministiskt initiativ Uppsala och F! studenter