Satanisk feminism: Djävulen som kvinnans befriare under 1800-talet


Föreläsare: Fil.Dr. Per Faxneld, Religionshistoriker vid Stockholms Universitet.

Enligt Bibeln var Eva först med att lyssna till ormen och äta av den förbjudna frukten. Tanken på kvinnan som Satans utvalda är framträdande under stora delar av kristendomens historia. Under 1800-talet kom feminister att börja läsa denna misogyna tradition motvalls. Härigenom blev Lucifer omgestaltad till en kvinnans befriare, och den syndiga Eva förvandlades till en hjältinna. I dessa motmyter fick Satan rollen av en allierad i kampen mot Gud Fader och hans patriarkala prästerskap.

Föreläsningen belyser hur sådan “satanistisk feminism” under 1800-talet kommer till uttryck i en rad esoteriska verk, självbiografier, pamfletter och tidskrifter, tidningsartiklar, målningar, skulpturer och till och med sådana konsumtionskulturens artefakter som smycken. Bland individerna som på olika sätt bidrog till diskursen finner vi exempelvis suffragetten Elizabeth Cady Stanton, den könsöverskridande teosofen Madame Blavatsky, författaren och diplomathustrun Aino Kallas, skådespelerskan Sarah Bernhardt, den antiklerikala häxentusiasten Matilda Joslyn Gage, den dekadenta markisinnan Luisa Casati och den luciferianska lesbiska poeten Renée Vivien.

Analysen fokuserar på skärningspunkterna mellan esoterism och den politiska sfären, såväl som den påverkan som ockultism och konst utövat på varandra.

Per Faxneld är specialist på Satanism och har tidigare gästat Luna med ett föredrag baserat på hans första monografi Mörkrets Apostlar (2006).


Föredraget finansieras med stöd av Folkuniversitetsföreningen och är öppet för allmänheten. Inträdet är gratis, men kontanta bidrag till den ideella verksamheten mottages tacksamt.

Luna har sedan 2004 anord­nat ota­liga före­drag om eso­te­rism, nyandlighet och mys­tika tra­di­tio­ner. Vi bju­der in före­lä­sare från både aka­de­miska instan­ser och andra rele­vanta sam­man­hang.

Hemsida: www.lunauppsala.se

Utö­ver den kon­ti­nu­er­liga verk­sam­he­ten träf­fas med­lem­marna för att dis­ku­tera, anordna fes­ter och genom­föra andra soci­ala akti­vi­te­ter som ankny­ter till för­e­ning­ens intresseområden.

För­e­ningen är ide­ell samt aka­de­misk. Inte konfessionellt eller politiskt anknuten.

När: 28 maj 2015 15:00 - 28 maj 2015 17:00

Var: Västgöta Nation, Västra Ågatan 18 / Uppsala

Arrangör: Luna