Kanako Uzawa: Föredrag om urban kvinnlig Ainu urfolksidentitet


Föreläsning om kvinnlig urfolksidentitet i urban miljö, Solidaritetshuset, Tegelviksgatan 40, Torsdag 27:e Maj, 18:30 – 21:00.

I samverkan med forskarföreningen Uppsam, föreningen för samisk forskning i Uppsala, Teknovetenskapliga forskargruppen vid Centrum för Genusvetenskap, Hugo Valentin Centrum, Uppsala forum och Rådet för Lika villkor, Uppsala universitet , har vi fått ett tillfälle att träffa och lyssna till Ms Kanako Uzawa, som tillhör Ainufolket i Japan. Kanako bor numera i Tromsö där hon har arbetat vid Centrum för samisk hälsa.

I sitt föredrag den 27e maj kommer Kanako att tala om sin egen historia, sitt eget sökande av sin urfolksidentitet, som Ainu, kvinna i urban miljö och hur den resan sett ut – genom stöd från morfar Ainu-aktivisten och ledaren Tadashi Kaizawa, via högre utbildning och arbete med urfolksfrågor, samt nu på senare tid som verksam inom samiska frågor i Norge. Kanako har nyligen påbörjat en forskarutbildning vid Tromsö universitet där hon nu får möjligheten att gå vidare med undersökandet av urbana urfolksidentiteter, inklusive sin egen.

Den 28-29 maj kommer Kanako vara vid Uppsala universitet och delta i seminarier och även presentera själv. Kanako ska också delta vid NAISA konferensen i Washington DC, 4-6 juni, vid vilken flera av Sameföreningen i Stockholms medlemmar kommer att delta.

Vi öppnar lokalen 18:30 och bjuder på fika med tilltugg, 20 kr. Vi räknar med att Kanakos presentation startar 19.00 men det är möjligt att hon finns på plats redan från 18.30, beroende på hur flyg och kommunikationer fungerar.

När: 27 maj 2015 16:30 - 27 maj 2015 19:30

Var: Solidaritetshuset, Tegelviksgatan 40 / Stockholm

Arrangör: Sameföreningen Stockholm