Allt ljus på Kongo


Teater – Seminarium – Fotovisning

Varmt välkommen till en dag med fokus på Demokratiska Republiken Kongo på Uppsala Konsert & Kongress! Ett arrangemang av Life & Peace Institute och Kvinna till Kvinna.

Kl 14-16

”LES FEMMES – TEATER OCH PANELSAMTAL

”Les Femmes” framförs av kongolesiska skådespelare på besök i Sverige. Föreställningen handlar om det utbredda våldet mot kvinnor i Kongo och om kampen för att stoppa det. ”Les Femmes” baseras på verkliga berättelser, insamlade och nedskrivna av organisationen CEDEJ från Uvira i östra Kongo. Efter föreställningen har publiken möjlighet att ställa frågor till skådespelarna, Kvinna till Kvinna och Life & Peace Institute.

17-18

”EN ANNAN BILD AV KONGO"

Fotograf Cato Lein visar bilder som utmanar den stereotypa kvinnobilden från Afrika, i samtal med Anna Lithander från Kvinna till Kvinna. Cato Lein och Anna Lithander besökte Kongo i höstas och hoppas genom dagens fotovisning väcka tankar och engagemang för kvinnor i krig och konflikter.

18:30-20:30

SEMINARIUM ”LAND – IDENTITY – POWER"

Konflikten i Kongo kallas det blodigaste kriget sedan Andra världskriget. Det här seminariet handlar om konfliktens grundorsaker: triangeldramat mark – identiteter – makt. Vi lyfter även lokalt fredsarbete och olika vägar till konfliktomvandling.

I panelen:

– Loochi Muzaliwa. Programkoordinator för Life & Peace Instiitutes verksamhet i Kongo. Journalist. Han har spelat en ledande roll i arbetet för fred och försoning.

– Koen Vlassenroot. Professor vid University of Ghent i Belgien. Ledande internationell expert på konflikten i Kongo och dess grundorsaker.

– Stina Högbladh. Freds- och konfliktforskare vid Uppsala Universitet. Specialiserad på väpnade konflikter. Leder Uppsala Conflict Database Project.

– Moderator är Anders Sjöberg från Nordiska Afrikainstitutet.

Seminariet kommer att hållas på engelska och franska (med tolkning till engelska.)


Hela dagen är kostnadsfri, men du behöver anmäla dig till info@life-peace.org senast den 15 april. OBS, specificera vilken eller vilka programpunkter du vill delta i!

Frågor?

Kontakta Life & Peace Institute

Mejl: info@life-peace.org

Tel: 018 66 01 30, 070 534 7041

När: 20 april 2015 12:00 - 20 april 2015 18:30

Var: Uppsala Konsert & Kongress, Vaksala torg 1 / Uppsala

Arrangör: Kvinna till Kvinna och Life & Peace Institute