Berättelser om Breivik. Tvärvetenskapligt seminarium utifrån Mia Erikssons pågående avhandling.


Den 13 april besöker Mia Eriksson, doktorand i genusvetenskap vid Göteborgs universitet, Forums seminarieserie för att presentera utifrån sin pågående avhandling ”Berättelser om Breivik: Konstruktioner av maskulinitet, sexualitet, vithet och ålder i begripliggörandet av den norska terroristen”.

Inom ramen för sitt avhandlingsprojekt undersöker Mia Eriksson ett antal böcker och artiklar som söker förstå och förklara Anders Behring Breiviks agerande den 22 juli 2011. Syftet med avhandlingen är att undersöka hur Breivik berättas om. I materialet som undersöks begripliggörs Breivik som någon som misslyckas med att leva upp till de förväntningar som placeras på den norska, vita, maskulina, heterosexuella och vuxna kroppen. I texterna reproduceras en västerländsk liberal förståelse av det ”hela subjektet” och den ”autonoma individen”, vilket leder till att våldet den 22 juli ses som ett resultat av individens oförmåga att ”bli ett helt subjekt”, ofta uttryckt i termer av en ambivalent sexualitet, feminin maskulinitet, barnslighet, ”onorskhet”, omänsklighet och avsaknad av en identitet.

Vid seminariet kommer Mia Eriksson att presentera de huvudsakliga resonemangen i avhandlingen och ta upp exempel på hur maskulinitet, sexualitet, vithet och ålder konstrueras i materialet. Dessutom kommer Mia diskutera vad feministiska teorier och metoder kan erbjuda den här typen av analyser och material samt vad den här typen av analyser kan tillföra feministiska teorier och kunskaper.

Seminariet hålls den 13 april kl.17.00-19.00 i rum D 4110, som ligger på plan 4 i gången mellan hus D och hus E på Stockholms universitet.

Seminariet är öppet för alla intresserade, varmt välkomna!

Arrangören är Forum för feministisk forskning i Stockholm, en ideell förenings grundad 1979 som verkar för ökad satsning på och spridning av feministisk forskning samt att stödja och stimulera feministiska forskare. Medlemskap 100 kr/år - läs mer på www.feministiskforskning.se

När: 13 april 2015 15:00 - 13 april 2015 17:00

Var: Stockholms Universitet, rum D 4110, plan 4 i gången mellan hus D och hus E / Stockholm

Arrangör: Forum för feministisk forskning i Stockholm