Seminarium om antisemitism, antiziganism, afrofobi


I Stockholm arrangerar SKMA med stöd från Kulturförvaltningen, Stockholms Stad, ett tvådagarsseminarium om antisemitism, antiziganism och afrofobi. Seminariet riktar sig till lärare, fritidsledare och andra som arbetar med ungdomar samt andra yrkesgrupper som kommer i kontakt med dessa fördomsmönster. Föreläsare: Joanna Rubin Dranger, Heléne Lööw, Lars M Andersson, Jan Selling, Henrik Bachner och Tobias Hübinette. Läs mer om syfte och program nedan.

Stockholm: 10-11 mars 2015. Plats: Fazer Fleminggatan Restaurant & Konferens, Fleminggatan 18. Arrangör: SKMA med stöd från Kulturförvaltningen, Stockholms Stad.

Anmälan: Anmälan senast 2 mars. Anmälan sker via e-post till info@skma.se. Uppge namn, telefonnummer, e-postadress, skola och vilka ämnen du undervisar i samt faktureringsadress och referensnummer för fakturan. Ni kan med fördel anmäla flera deltagare i samma e-post.

Kostnad: 650 kr/per person för anställda inom Stockholms Stad. Övriga 1300 kr/person. I avgiften ingår material, lunch och fika.

Ytterligare upplysningar lämnas av Lena Jersenius, Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA), tel 08-667 60 90, info@skma.se

Antalet platser är begränsat!

OM SEMINARIET

Antisemitism, antiziganism och afrofobi utgör ett hot mot grundläggande demokratiska värderingar och orsakar lidande hos de utsatta grupperna. Genom att stärka kunskaperna om dessa företeelser – hur de kan identifieras, förebyggas och motverkas – så stärks också den samhälleliga förmågan att befrämja demokratiska värderingar och jämlikhet.

SKMA:s seminarium har till syfte att öka kunskapen om fördomsfulla och rasistiska stereotypers uppkomst, historiska utveckling och reproduktion i samtiden, samt att genom bildanalys och diskussion fördjupa insikten i hur fördomar förmedlas visuellt. Under seminariet presenteras ny kunskap dels om de judiska, romska och svarta eller afrosvenska minoriteternas situation i Sverige vad gäller utsatthet för fördomar, rasism, diskriminering liksom om antisemitiska, antiromska och afrofobiska strömningar i Europa och globalt. Seminariet tar även upp hatbrottens utveckling och belyser det s.k. näthatet, dvs. hur och var antisemitism, antiziganism och afrofobi sprids på nätet.

FÖRELÄSARE (saxat ur de längre presentationerna i programmet):

Lars M Andersson, universitetslektor i historia vid Uppsala universitet.

Henrik Bachner, fil dr i idéhistoria och författare.

Heléne Lööw, docent i historia vid Uppsala universitet med särskild inriktning på extremism och samhällsskydd.

Joanna Rubin Dranger, professor i illustration på Konstfack, serietecknare och bilderboksskapare. Hon föreläser om förförståelsens vikt för läsning av symboler och bilder. Hur vi kan läsa bilder, vilken kunskap vi behöver och att vi idag lider brist på "visuell läskunnighet". Rubin Dranger har publicerat en "bildskola" i nättidningen Feministiskt Perspektiv för att folkbilda om stereotypa bilder av minoriteter.

Jan Selling, docent i historia vid Lunds universitet.

Tobias Hübinette, docent i interkulturell pedagogik och forskare vid Mångkulturellt centrum.

När: 10 mars 2015 08:15 - 11 mars 2015 15:15

Var: Fazer Fleminggatan Restaurant & Konferens, Fleminggatan 18 / Stockholm

Arrangör: Svenska kommitéen mot antisemistism (SKMA)