Ecocide - a crime that threatens us all


Den brittiska miljöjuristen och innehavaren av Arne Naess-professuren i miljöetik, Polly Higgins talar om ecocide, som en del av Svenska Institutets managementprogram för Kina.

Tid: 5 mars kl 16.45-18.45

Plats: Svenska Institutet, Slottsbacken 10

Saxat ur Lisa Gålmarks reportage i Feministiskt Perspektiv februari 2014:

"Higgins har föreläst i FN och tagit initiativ till ett globalt folkligt mandat för att återta förslaget om en internationell lag som utvidgar förbudet mot att åsamka skada till att omfatta ekosystem och invånare i området (människor och djur). Inom den internationella lagstiftningen är det den personligt ansvariga som åtalas för företagets, organisationens eller statens agerande. Om ekocid införlivas i Romstadgan blir det alltså möjligt att ställa enskilda personer – exempelvis ansvariga för bolag som ägnar sig åt gruvbrytning på samisk renbetesmark och som därigenom orsakar ekosystemförstörelse till skada för invånare i området – inför rätta.

En ekocidlag skulle särskilt ge människor som lever i resursrika områden ett internationellt verktyg för att göra motstånd samtidigt som det skulle tvinga företagare och politiker att tänka efter innan de projekterar."

Sista anmälningsdag 1/3. För inbjudan och anmälan följ länk:

När: 5 mars 2015 15:45 - 5 mars 2015 17:45

Var: Slottsbacken 10 / Stockholm

Arrangör: Svenska Institutet