Den gröna vågen för aborträtten i Latinamerika har nått ett viktigt framsteg i Ecuador.

Abort avkriminaliseras i Ecuador vid våldtäkt

2021-04-29 | Jenny Rönngren padlock

UTRIKES

På onsdagen slog författningsdomstolen i Ecuador fast att landets abortförbud strider mot konstitutionen. Domen är ett svar på flera kvinnorättsorganisationers krav när det gäller aborträtten som den katolska presidenten lovar att efterleva, rapporterar BBC.

RELATERADE ARTIKLAR:

2019-06-11 | Flickor tvingades föda efter våldtäkt – anmäler regeringarna

2017-04-30 | Det goda livet är lag i Ecuador – men återstår att implementera

Beslutet fattades med sju röster för och två röster emot, och innebär en milstolpe för kvinnors rättigheter i Ecuador, där abort enligt BBC tidigare endast tilläts då den gravidas liv var i fara eller när graviditeten var resultat av våldtäkt mot en kvinna med psykisk funktionsnedsättning.

Vad högsta domstolen kommit fram till är att psykisk funktionsnedsättning ska strykas ur den bestämmelsen i brottsbalken, så att alla kvinnor som utsätts för våldtäkt får rätt till abort.

Den nationella kvinnokoalitionen i Ecuador välkomnar domen i ett uttalande som återges av nyhetsbyrån Efe. De kallar domen ”ett nödvändigt men ofullständigt framsteg” och lovar fortsätta kämpa för att abort ska avkriminaliseras helt och hållet.

Aktivister som motsätter sig rätten till abort har samtidigt manifesterat mot den partiella avkriminaliseringen, och den ecuadorianska episkopalkyrkan uttryckte sin oro i ett brev som skickades till konstitutionsdomstolens ordförande.

Sent på onsdagseftermiddagen publicerade Ecuadors president Guillermo Lasso, ett uttalande där han försäkrar att både han själv och regeringen kommer att respektera Högsta domstolens beslut. Detta trots att han är katolik, eftersom han dessutom tror på sekularism och maktdelning som principer för staten.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: