Loujain al-Hathloul.

Loujain al-Hathloul hyllas med Vaclac Havel-priset

2021-04-28 | Simone Lindsten padlock

UTRIKES

Loujain Al Hathlouls kamp för kvinnors mänskliga rättigheter i Saudiarabien har kostat henne 1 001 dagar i fängelse. Nu tilldelas hon Vaclav Havels pris för mänskliga rättigheter för sina insatser.

Europarådet delar varje år sedan 2013 ut Vaclav Havel-priset till personer som på olika sätt främjat mänskliga rättigheter. I år går utmärkelsen till Loujain al-Hathloul, en av de främsta inom den saudiska kvinnorörelsen som kämpar för att stoppa mäns förmyndarskap och mäns våld mot kvinnor. Hon har genom sin kamp bidragit till att förbudet mot att kvinnor får köra bil avskaffats.

I december 2014 greps Loujain al-Hathloul i samband med att hon körde bil, när det fortfarande var förbjudet för kvinnor. Strax efter att hon greps igen 2018, tillsammans med andra kvinnoaktivister, men ändrades reglerna. Numera är det tillåtet för saudiska kvinnor köra bil.

Vaclav Havel-priset består bland annat av 60 000 euro, som överlämnades vid en ceremoni i Strasbourg. Loujains syster Lina al-Hathloul tackade juryn med orden:

”Det är bara internationellt stöd som gör det möjligt för oss att kämpa mot orättvisorna och skydda offren i vårt land. Tack för att vi får kraft att fortsätta vår kamp! Min syster har offrat sig för sina medsystrar. På grund av sin aktivism har hon förföljts, fängslats illegalt, torterats brutalt, isolerats i månader och fördömts som terrorist!”

Vidare konstaterade systern:

”Regimen har i åratal förringat hennes kamp, förtalat och försökt tiga ihjäl henne för att för att folk ska glömma henne. Men Loujain har visat för hela världen hur modig, motståndskraftig och trogen sina värderingar hon är.” 

För att markera sitt stöd för Loujain al-Hathlouls kamp avstod Paris borgmästare Anne Hidalgo för några månader sedan från att delta i G20-konferensen ”Urban 20”, som organiserades virtuellt från Saudiarabien.

Övriga nominerade till Vaclav Havel-priset i år var Drupka-orden: unga buddistnunnor i Himalaya och den kongolesiska människorättsaktivisten Julienne Lusenge.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: