Få unga brittiska kvinnor som inte trakasserats sexuellt

2021-03-11 | FemPers padlock

UTRIKES

80 procent av samtliga brittiska kvinnor, och 97 procent av de i åldern 18-24 har utsatts för sexuella trakasserier på offentliga platser. Det visar en ny enkätundersökning från UN Women UK, rapporterar The Guardian. Nästan lika många, 96 procent, har låtit bli att anmäla incidenterna. Och 45 procent anger som orsak att det inte skulle förändra någonting.

– Det här är en människorättskris. Det räcker inte att vi fortsätter säga ”det här problemet är för svårt för oss att lösa”, det behöver adresseras nu. Vi har sett riktigt starka resultat på andra håll i världen. Vårt problem är att vi ibland i Förenade kungariket tror att vi är en ledstjärna när det gäller framsteg och glömmer att arbeta på det könsrelaterade våld som pågår varje dag på hemmaplan, särskilt mot kvinnor och marginaliserade grupper, säger Claire Barnett, generaldirektör för UN Women UK.

Som en del av UN Women UK-projektet Safe spaces now (Säkra platser nu), har berättelser från 400 kvinnor samlats in, samt ett öppet brev skickats till beslutsfattare med krav på bättre utformade offentliga platser, bättre system för anmälningar och utbildning.

Laura Bates, grundare av Everyday sexism project, säger till The Guardian att det inte är någon överraskning att kvinnorna i studien saknar förtroende för myndigheterna. Tillsammans med fackliga centralorganisationen TUC har projektet undersökt sexuella trakasserier på arbetsplatser. 52 procent av kvinnorna uppgav att de utsatts och en femtedel anmält, men för tre fjärdedelar av dessa hade inget förändrats, och 16 procent blev sämre behandlade efter anmälan.

– Roten till allt detta är normaliseringen av idén att en kvinnas kropp på en offentlig plats helt enkelt är allmän egendom och att unga kvinnor bara ska stå ut med det. Vi måste krossa den normaliseringen genom politik och genom medierna om vi vill förändra bilden, säger Laura Bates.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: