Clara Lindblom, Veronica Stiernborg och Rashid Mohammed.

Folkets Husby måste få fortsatt stöd – allt annat ett stort svek

2021-02-15 | Clara Lindblom , Rashid Mohammed , Veronica Stiernborg padlock

OPINION

”Den blågröna majoriteten i Stockholm pratar sig ofta varma om hur viktigt de tycker att det är med trygghet för stockholmarna, men när det kommer till kritan mynnar deras prat bara ut i fler ordningsvakter och kameror”, skriver Clara Lindblom, Rashid Mohammed och Veronica Stiernborg (V).

Clara Lindblom är oppositionsborgarråd Stockholms stad, Rashid Mohammed vice ordförande Spånga-Tensta stadsdelsnämnd och Veronica Stiernborg ledamot Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd för Vänsterpartiet.

Folkets Husby måste få fortsatt stöd 

Nyligen kom beskedet att det moderatledda styret i Rinkeby-Kistas stadsdelsnämnd inte vill förlänga samarbetet med Folkets Husby efter att det nuvarande avtalet löper ut vid nyår. Det är ett obegripligt beslut och det kommer att vara direkt skadligt för föreningslivet i Järva.

Vi i Vänsterpartiet kräver att samarbetet med Folkets Husby får fortsätta även i framtiden. 

Folkets Husby är Järvas största medborgardrivna mötesplats som sedan öppnandet samlat mer än 50 ideella föreningar under sitt tak och lockar tusentals besökare varje år. På Folkets Husby anordnas bland annat föräldrautbildningar, språkcafé, filmvisningar, författarsamtal och dialogmöten, och man erbjuder även föreningsstöd och juridisk och social rådgivning. Det råder inga tvivel om att Folkets Husby är en väldigt populär mötesplats bland Järvaborna. Men trots det har det blågröna styret i stadsdelsnämnden valt att inte förnya samarbetet med Folkets Husby när nuvarande avtal löper ut i slutet av det här året. Ett beslut som är både obegripligt och oacceptabelt. Folkets Husby har haft ett så kallat ideellt offentligt partnerskap med Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning. Det är en samarbetsform som löper över flera år i taget, vilket innebär att de inte behöver söka ekonomiskt stöd varje år som andra föreningar. I sin verksamhetsplan för i år skriver den blågröna majoriteten i Rinkeby-Kista att den här formen av samarbetsavtal är något man vill arbeta mer med i framtiden. Men trots det väljer man alltså att avsluta samarbetet med den största medborgardrivna föreningen i Järva.


Och det konstigaste med hela förslaget är att man inte har någon motivering till varför man inte längre vill samarbeta med Folkets Husby. Det finns över huvud taget inga klagomål inrapporterade vad gäller verksamheterna på Folkets Husby. Den enda möjliga förklaringen som ges av Ole-Jörgen Persson från Moderaterna, som är ordförande för stadsdelsnämnden, är att han istället vill anställa en tjänsteperson på stadsdelsförvaltningen som ska arbeta gentemot föreningar. 

Men hur ska man kunna ersätta det förtroende och engagemang som finns och som driver Folkets Husby framåt med en anställning?

Det är förstås inte möjligt, och det hade Ole-Jörgen Persson vetat om han hade bemödat sig med att besöka Folkets Husby när de bjudit in honom. Men det har han alltså inte gjort. Ändå menar han att en enda person ska kunna bedriva ett föreningsarbete som motsvarar det som Folkets Husby gör. 

Den blågröna majoriteten i Stockholm pratar sig ofta varma om hur viktigt de tycker att det är med trygghet för stockholmarna, men när det kommer till kritan mynnar deras prat bara ut i fler ordningsvakter och kameror. Men verksamheter som på riktigt skapar förtroende, gemenskap och engagemang, som fritidsgårdar och Folkets Husby – de väljer man att inte satsa på eller i värsta fall lägga ner.

Vi i Vänsterpartiet tycker att det är nog nu. Järvaborna har fått stå ut med tillräckligt många nedskärningar och besvikelser. Folkets Husby måste få vara kvar, allt annat är ett stort svek.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: