Jytte Guteland (S).

Vår planet väntar inte på att populisterna härjar klart

2021-01-11 | Jytte Guteland padlock

EU-KRÖNIKAN/OPINION

”De senare årens oberäkneliga agerande har inneburit stora problem också globalt. USA och EU behöver nu återuppta ett transatlantiskt samarbete för fred, säkerhet, och klimat”, skriver Jytte Guteland (S) med hänvisning till Donald Trumps roll i förra veckans kuppförsök i Washington.

Jytte Guteland är EU-parlamentariker för Socialdemokraterna och återkommande EU-krönikör i Feministiskt perspektiv tillsammans med Malin Björk (V) och Alice Bah Kuhnke (MP).

Utvecklingen i USA visar än en gång att en demokrati inte starkare än de som försvarar den. De senaste dagarna med attacken mot Kapitolium har med rätta chockat inte bra USA, utan många runt om i världen. Donald Trump bär ett stort ansvar för situationen eftersom han vid flera tillfällen uppviglat och spridit hat och då det är uppenbart att hans anhängare tar till våld för att skydda hans makt. 


Låt oss hoppas att detta bli det definitiva, sorgliga slutet för den antidemokratiska rörelse som funnits runt Trump. Nu är det avgörande att det republikanska partiet säkerställer ett fredligt överlämnande av makten. Stormningen av kongressen måste bli en varning till USA så att den polariserade och hatfyllda debatten tar en ände med förskräckelse.

USA behöver en nystart och det politiska samtalet behöver såväl lugnas som breddas, fördjupas och nyanseras. De sociala medierna och stora techbolagen behöver fundera på hur deras roll i demokratin ska fungera bättre än i dag. Avstängningen av Trump är ingen långsiktig strategi. Det var en symbolhandling.

Trump är ju tyvärr inte den ende auktoritära högerledaren i världen. Under de senaste åren har vi sett hur auktoritära högerpopulister har fått allt mer makt och inflytande och även tagit över makten i flera länder. I Sverige har vi Sverigedemokraterna som nyfiket sneglar över Atlanten för att se vad de kan lära sig av Trump. Det vi har lärt oss av historien är att auktoritära ledare använder vår demokrati för att skaffa sig makt och inlyftande. Men när de blir bortröstade lämnar de inte ifrån sig makten frivilligt. De tar istället till våld och använder yttrandefriheten för att hota andra till tystnad. 

Jag är lättad över att USA:s demokratiska institutioner har stått pall. Den amerikanska kongressen samlades igen och bekräftade Joe Bidens seger i presidentvalet. Nu är det oerhört viktigt att Trump under sina sista dagar vid makten inte tillåts genomföra farliga utrikespolitiska åtgärder som hotar fred och säkerhet, exempelvis mot Iran. Vi följer utvecklingen noga och vi lär få anledning att diskutera frågan kommande session och möte med USA-delegationen i Europaparlamentet där jag är medlem.

Det är hoppfullt att den tillträdande presidenten Joe Biden vill göra demokratiarbetet till en prioriterad fråga. Det är en nödvändig prioritering. För att klara de stora globala utmaningarna behövs USA som en global aktör. De senare årens oberäkneliga agerande har inneburit stora problem också globalt. USA och EU behöver nu återuppta ett transatlantiskt samarbete för fred, säkerhet, och klimat.

Vår planet väntar inte på att populisterna ska härja klart. Förra året var det varmaste någonsin. Nu måste vi samla världens ledare till det stora klimattoppmötet i Glasgow i slutet av året och ”build back better” med USA tillbaka i Parisavtalet igen. 

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: