Emma Dominguez, Vänsterpartiet.

Det är i enkelheten högerns dimridåer synliggörs

2020-11-27 | Emma Dominguez padlock

KRÖNIKA/OPINION

Hur ska vi berätta för barnen att medan världen vändes upp och ner satt liberaler, centerpartister, miljöpartister och sossar och rev upp Lagen om anställningsskydd? Emma Dominguez (V) redogör för turerna i en svårbegriplig politisk process.

Emma Dominguez är suppleant i Vänsterpartiets partistyrelse och ny inrikespolitisk krönikör i Feministiskt perspektiv tillsammans med Janine Alm Ericson (MP), Carina Ohlsson (S) och Farida Al-Abani (Fi).

Jag försöker att skriva en krönika om något annan än corona och valet i USA. Tydligen är det de enda nyheterna på tv enligt min bästa vän. Vi lever just nu i en helt bisarr och förvirrande tid i historien. Och det är faktiskt svårt att skriva om det. Ännu svårare tror jag det kommer att vara att beskriva och återberätta det för våra barn i framtiden.

Hur ska vi berätta för dem att på grund av ett virus förlorade miljontals människor sina jobb, människor kunde inte träffa sina mor- och farföräldrar, vården höll på att kollapsa och allting stängde. Och hur ska vi berätta för dem att medan världen vändes upp och ner satt liberaler, centerpartister, miljöpartister och sossar och rev upp Lagen om anställningsskydd?

Många i den politiska debatten i dag är insatta i det som händer, nyheterna skriver om det och det är en av stora frågorna för Vänsterpartiet i dag. Men när jag frågar människor i min omgivning, som bor i förorten, om de hört vad som händer är det svårbegripligt för många. Flera har inte 100 procent koll på alla turer som tas.

Det här är människor som faktiskt berörs direkt av det som händer. Busschaufförer, vårdpersonal, restaurangpersonal. Och jag förstår det. Om jag själv har behövt flera lästimmar för att sätta mig in i det som händer förstår jag verkligen att arbetande människor inte har tid att sätta sig in i debatten. Speciellt inte när man jobbar timmar, dubbla skift, när man lever med en ekonomisk stress, när man har ont i ryggen och leder efter slitsamma jobb, när man har hem och barn att ta hand om efter dubbelpassen.

Så här kommer en lathund till dig som inte har tid att läsa eller följa timmar av debatter, nyhetsrapporteringar och lagparagrafer:

  1. Las står för Lagen om anställningsskydd. Målet med Las är att försäkra dig som arbetar att du inte ska kunna bli uppsagd hur som helst. Det måste finnas dokumenterade bra anledningar och din arbetsgivare ska ha försökt, rehabilitera, omplacera med mera för att du ska kunna få möjlighet att göra ditt jobb. 


  2. Det är till exempel tack vare att vi har Las som inte ännu fler har förlorat sina jobb under coronatider. Det är också till exempel tack vare Las som en person som blir långtidssjukskriven inte bara kan bli sparkad utan har rätt att bli omplacerad och rätt till rehabilitering. Och det är även tack vare Las som din arbetsgivare inte bara kan sparka dig för att den inte tycker om dig eller för att du har ”fel” åsikter. 


  3. Svenskt näringsliv, som företräder privata företagare och bolag tycker inte att Las är kul. Det tycker inte Centerpartiet, Liberalerna eller Moderaterna heller. De vill hellre att företagen och arbetsgivarna ska ha mer makt och frihet att säga upp anställda som de vill.

  4. När vi hade kaos sist och ingen kunde bilda regering slöt Liberalerna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Socialdemokraterna ihop sig och ett av kraven för den regeringsbildningen var att de skulle reda ut Las. Alla ändringar de vill genomföra är lagda för att rubba balansen som i dag finns mellan arbetsgivare och arbetstagare. 


  5. Vänsterpartiet sa att om sossarna gick med på att låta Liberalerna och Centerpartiet försämra arbetsvillkoren för arbetarna genom ändringarna av Las så skulle de genomföra en misstroendeförklaring mot regeringen vilket skulle leda till omval. 


  6. Istället för att Las ska ligga på politikernas bord har frågan därför nu hamnat på förhandlingar mellan LO, PTK och Svenskt näringsliv. Förhandlingarna sprack, de kunde inte komma överens. 


  7. Ett av kraven Vänsterpartiet har nu för att inte lägga misstroendeförklaringen är att LO måste vara med vid förhandlingsbordet igen. En självklarhet att alla arbetstagare ska vara representerade i en förhandling. 


Och där är vi nu. Mitt under pandemin, med tusentals som kommer att fortsätta att förlora sina jobb, fortsätter S, C och L att driva processen som riskerar att allt fler kommer att gå arbetslösa kommande svåra år vi har framför oss post corona.

Och ja, detta är förenklat. Men det är också i enkelheten som högerns dimridåer och argumentationens kullerbyttor kan synliggöras.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: