Black lives matter-ledaren Cori Bush är demokraternas kandidat för Saint Louis i höstens kongressval.

Sensationell seger för Black lives matter-ledaren Cori Bush

2020-08-05 | Christin Sandberg padlock

UTRIKES

Black lives matter-ledaren Cori Bush skrällde och vann demokraternas primärval över Lacy Clay i Saint Louis, Missouri. Därmed störtade hon den politiska familjedynasti som dominerat och oavbrutet representerat staden i kongressen i över ett halvt sekel.

Segern för Cori Bush blev möjlig tack vare hennes sedan länge stora engagemang för människor och organisering av samhällslivet på lokal nivå liksom hennes välrenommerade kamp för medborgerliga rättigheter. Hon backades upp av tidigare presidentkandidaten Bernie Sanders.

Saint Louis-distriktet är väldigt liberalt, vilket gör det troligt att Bush vinner även i valet till representanthuset, den ena av två kamrar i USA:s kongress, i november. I och med det är en av Black lives matter-rörelsens mest synliga ledare på väg till kongressen, vilket innebär ett rejält skifte – både i generation och i ideologisk diskurs.

I amerikanska medier beskrivs hon som en progressiv aktivist. Hon utmärkte sig särskilt under protesterna i Ferguson i Missouri, vilka inleddes den 10 augusti 2014, dagen efter att polismannen Darren Wilson skjutit ihjäl Michael Brown.

– Vi har kallats radikaler, terrorister... Det är historiskt att vi i år, av alla år, skickar en svart ensamstående mamma i arbetarklassen som kämpat för de svartas liv från Ferguson hela vägen till kongressen, sade hon i sitt segertal.

Och hennes seger är en sensation. Men som hon själv säger till CNN dagen efter valsegern:

– Det här resultatet visar att det är dags för vanliga människor att få en röst och en kämpe som representerar dem, vilket jag har visat att jag står för, och Saint Louis sade att det var dags.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: