Ylva Habel och Nathan Hamelberg diskuterar om #blacklivesmatter.

Ylva Habel och Nathan Hamelberg om #blacklivesmatter

2020-06-27 | Aleksa Lundberg padlock

FEMPERSPODDEN/SPECIAL

FemPerspodden är tillbaka med fyra rykande färska specialavsnitt!

Först ut är forskaren Ylva Habel och skribenten tillika debattören Nathan Hamelberg, som diskuterar senaste tidens händelser i USA och protesterna för svarta personers rättigheter som spritt sig världen över.

– Det är traumatiserande att följa vad som händer och att få rapporter om hur svarta misshandlas eller mördas av polisen, säger Habel.

FEMPERSPODDEN/SOMMARSPECIAL med Ylva habel och Nathan Hemlberg:

·


Programledare: Aleksa Lundberg

Jinglar gjorda av: Fredrik Arsaeus Nauckhoff

Låt som spelas: The Fur Purrrade av The Whole Other

Femperspodden med Aleksa Lundberg är tillbaka. I premiäravsnittet av FemPerspodden möts forskaren i medie-och kommunikationsvetenskap Ylva Habel och skribenten tillika debattören Nathan Hamelberg, i ett samtal om rasism och polisbrutalitet med anledning av #blacklivesmatter.

Efter det som kom att bli mordet på George Floyd, där en polisman vid ett gripande vägrade släppa trycket mot Floyds nacke och ignorerade hans behov av att få vatten, vilket ledde till hans död, har Black lives matter-rörelsen i USA hörsammats mer än någonsin tidigare.

Dödskjutningen av 27-åriga Raushard Brooks i Atlanta, kort därefter, visade ytterligare på problemet och blev ett slags symbol för omfattningen. Atlantas polischef avgick som följd och polismannen, som sköt de två dödliga skotten genom ryggen på Brooks, när han försökte fly från platsen, riskerar nu dödsstraff.

Ylva Habel upplever senaste tidens händelser och protester som en typ av serie-traumatisering.

— Även om svarta här i Sverige till största delen iakttar det som pågår i USA, vi har ännu inte samma våldsnivå mot oss här, så är det traumatiserande att få rapporter om hur svarta misshandlas eller mördas av polisen, säger hon.

Ni kan lyssna på podden direkt på Fempers Soundcloud-konto eller tanka hem podden via Acast eller Itunes.

Nästa lördag pratar vi om ras, klass och kön under Cornoakrisen.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: