Clara Lindblom.

Viktigare än någonsin att hyrorna hålls nere

2020-04-18 | Clara Lindblom padlock

OPINION

”Är det något den här krisen som vårt samhälle går igenom nu visar så är det att vi behöver stabila välfärdssystem. Vi behöver fungerande sjukvård, vi behöver trygga jobb och vi behöver att folk har råd att betala sin hyra”, skriver Clara Lindblom (V).

Clara Lindblom är oppositionsborgarråd för Vänsterpartiet i Stockholms stad

I överenskommelsen mellan regeringen och januaripartierna finns införandet av marknadshyror i nybyggda hyresrätter med. Men den kris vi går igenom nu visar oerhört tydligt att alla sådana idéer måste kastas i papperskorgen. Istället måste alla krafter arbeta för att få ner hyrorna i nybyggda bostäder så att alla har råd att bo.

I Stockholm tvingas tusentals människor bo i tillfälliga kontrakt, hemma hos vänner, svart i andrahand, trångt, och i allra värsta fall, sova på gatan. Det finns kvinnor som vill lämna våldsamma relationer men som saknar möjlighet till det på grund av bostadsbristen. Rätten till en trygg bostad uppfylls inte. Och de nya bostäder som byggs är i många fall väldigt dyra.

Det här kommer bli ännu värre om marknadshyror införs. För med marknadshyror blir det den ekonomiskt starkes rätt till bostad som gäller. Den som kan betala mest kommer att få lägenhet och den som inte har råd med en dyr hyra kommer att bli utan.

Studier av införandet av marknadshyror visar nämligen att hyrorna kommer att gå upp. I Stockholm kan det i en del områden handla om så höga höjningar som 80 procent. Hur ska de som redan har svårt att få ekonomin att gå ihop kunna bo kvar eller byta till större när familjen växer om hyrorna höjs så kraftigt? Hur ska de som i dag är hemlösa, fattigpensionärer eller ensamstående föräldrar ha råd med sådana hyror? Det kommer förstås inte att gå.

Är det något den här krisen som vårt samhälle går igenom nu visar så är det att vi behöver stabila välfärdssystem. Vi behöver fungerande sjukvård, vi behöver trygga jobb och vi behöver att folk har råd att betala sin hyra. Det absolut sista vi behöver är mer marknadsanpassning.

Idén om marknadshyror bygger på en liberal fantasi om att marknaden kommer att fungera perfekt och reglera sig själv. Den idén håller inte, det har vi sett de senaste veckorna. Det är nämligen ingen som ropar efter mer högerpolitik när det verkligen krisar. Inte ens högerpolitikerna.

Nej, det är dags att kasta idén om marknadshyror i papperskorgen, och denna gång för gott. Istället borde alla vi politiker gå ihop för att se till att de nya bostäder som byggs får så låga hyror som det går för att skapa ett så tryggt samhälle som möjligt. En egen bostad är en mänsklig rättighet, inte en lyxvara.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: