Nya hot mot hbtqi-personers rättigheter i Belarus

2020-04-09 | Jenny Rönngren padlock

UTRIKES

I mars presenterade en grupp religiösa ledare i Belarus en lista med 52 000 underskrifter till stöd för ett lagförslag mot ”propaganda” och att visa upp homosexualitet mot minderåriga. Nu befarar hbtqi-rättsaktivister att landet ska gå samma väg som Ryssland och den senaste tidens framsteg gå förlorade.

De religiösa grupperna som tog initiativ till lagförslaget har anknytning till den katolska kyrkan i Belarus, men stöttas även av både protestantiska och ortodoxa ledare i landet. Dessutom har ett liknande upprop har tidigare startats av ledarna för landets största evangeliska församlingar.

Homosexualitet avkriminaliserades i Belarus 1994 men med anledning av uppropen har landets hälsoministerie sagt sig förespråka främjandet av ”traditionella familjevärderingar”, samt föreslagit att den sexuella myndighetsåldern för samkönade par ska höjas från 16 till 18 år endast för samkönade par.

Homofobi och transfobi är fortfarande utbrett i Belarus, enligt Civil rights defenders. Så sent som 2012 sa landets president Alexander Lukashenko att ”det är bättre att vara en diktator än att vara gay”. Samtidigt har en rad framsteg skett. Enligt en studie av språkbruket i nyhetsrapportering kring hbtqi-frågor från 2019 användes korrekta uttryck i högre grad än nedvärderande termer.


Risk för ökad stigmatisering

Resultatet togs emot väl och hbtqi-aktivister såg det som ett tecken på att hbtqi-personer blivit mer synliga i både medierna och samhället i stort. Men motståndet ökar alltså också, vilket riskerar att få allvarliga konsekvenser.

En rad människorätts- och hbtqi-organisationer i Belarus konstaterar i ett uttalande att förslagen från de religiösa ledarna och landets hälsoministerie strider mot en rad mänskliga rättigheter. Att höja den sexuella myndighetsåldern endast för samkönade par är ett tydligt fall av diskriminering. Organisationerna befarar att Belarus är på väg i samma riktning som Ryssland, där nya repressiva lagar införts, vilket lett till att stigmatiseringen och diskrimineringen av hbtqi-personer ökat.

”Om Belarus väljer att följa samma linje kommer stigmatiseringen av hbtqi-personer som social grupp oundvikligen öka, vilket kommer leda till ett ökat antal människorättskränkningar.”


Stöd behövs

Civil rights defenders befarar också att Belarus är på väg i den riktningen och uppmanar nu omvärlden att agera:

– Reaktionerna från det belarusiska civilsamhället är mycket viktiga, men det behövs stöd från det internationella samfundet, framförallt från landets samtalspartners i väst, främst inom EU-institutionerna och medlemsstaterna, säger Ana Furtuna, chef för organisationens Eurasienavdelning.

Furtuna bekräftar att ”anti gay propaganda”-lagen gjort situationen för hbtqi-personer väldigt mycket värre i Ryssland och blivit startskottet för en illavarslande utveckling:

– Återigen ser vi hur auktoritära stater i regionen lär av varandra. Att hänvisa till så kallade ”traditionella värderingar” och uttrycka stöd för homofoba grupper för att driva denna agenda är exempel vi sett även på andra håll i postsovjetiska länder.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: