Joakim Månsson Bengtsson, nygammal ordförande för Lundapride.

Lundapride ställs in

2020-04-09 | Jenny Rönngren padlock

INRIKES

Coronaviruset har fått Lundaprides styrelse att ställa in festivalen tills vidare, men föreningens insamling till stöd för samarbetsorganisationen Queer youth Uganda fortsätter:
– Internationell solidaritet är alltid otroligt viktigt, inte minst under en internationell kris som denna, säger Joakim Månsson Bengtsson, ordförande.

Pridefestivalen i Lund skulle ha ägt rum i slutet av maj, men på grund av covid-19, smittorisken och förbudet mot allmänna sammankomster med fler än 50 personer ställs evenemanget in tills vidare. Lundapride kommer att utvärdera situationen löpande med myndigheterna.

– Vi är givetvis ledsna över att den fantastiska pride-festival vi var fullt igång med att planera nu inte kommer äga rum, men det finns inget val. Det viktigaste nu för alla är att följa myndigheternas rekommendationer för att underlätta situationen så gott en kan, säger Joakim Månsson Bengtsson, som är tillbaka på ordförandeposten i organisationen han tog initiativ till, och som hette Stolt i Lund när den första pridefestivalen arrangerades 2014.

- Jag tycker det är så fantastiskt roligt att vara tillbaka i organisationen och är så imponerad över hur bra den skötts och så stor festivalen blivit under dessa år. Något som jag är lite extra stolt över är att vi, trots att festivalen ställts in, kommer att samla in pengar till Queer youth Uganda som kämpar för hbtqia+-personers rättigheter i Uganda. Det gjorde vi första året också och jag är glad över att vi kommer göra det igen. Internationell solidaritet är viktigt för oss i styrelsen, ingen är fri förrän alla är fria.

Föreningens arbete kommer nu att fokusera på att sprida information om samarbetet med Queer youth Uganda. Insamlingen ska precis som 2014 gå till att betala hyrorn för skyddade boenden, där hbtqia+-personer tvingas leva gömda och under ständigt hot på grund av anti-gay lagar och den homo-, bi-, trans- och queerfobi som råder. Situationen på dessa ”safe houses” försvåras i och med spridningen av coronaviruset. De som bidrar med minst 50 kronor kommer att bjudas på medlemskapet i Lundapride.

– Vi hoppas att den kärleksfulla Pride-känslan om allas mänskliga rättigheter hålls uppe trots allt och att vi med gemensamma ansträngningar kan bidra till att underlätta en redan hemsk situation för våra hbtqia+ syskon i Uganda, säger Joakim Månsson Bengtsson.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: