Nooshi Dadgostar (V).

Plötsligt vill ingen prata högerpolitik

2020-04-07 | FemPers padlock

KRÖNIKA/OPINION

”Det är någonting som säger mig att tystnaden också har med innehållet att göra. När det verkligen gäller är det ingen som tror på högerpolitik. Ingen. Inte ens M eller SD”, skriver Nooshi Dadgostar (V) i en reflektion över borgfred under coronakris.

Nooshi Dadgostar är vice ordförande, feministisk talesperson och partiledarkandidat för Vänsterpartiet, samt återkommande inrikespolitisk krönikör i Feministiskt perspektiv tillsammans med Annika Hirvonen Falk (MP), Carina Ohlsson (S) och Farida Al-Abani (Fi).

Det talas om borgfred mellan partierna eftersom det är kris. Just nu ska alltså de opponerande partierna inte säga något med anledning av krisbekämpningen. Det är i alla fall så de borgerliga partierna lägger fram det. Men kan det egentligen bero på något annat? Kan det snarare bero på att den moderat som i dag föreslår privatiseringar och nedskärningar kommer få springa gatlopp?

När den förre kristdemokratiske partiledaren Göran Hägglund gråter ut i Dagens nyheter över hur han ångrar privatiseringen av Apoteket, då är det svårt att vifta liberaliseringsflaggan. Det kanske är småfånigt att just nu bedyra att privata företag absolut kommer vilja hålla beredskapslager med medicin och sjukvårdsmaterial?

Är det möjligen extra tråkigt att prata om hur viktigt det är med sänkt a-kassa i dessa tider? Eller är det lite snårigt att beskriva just nu varför det var så viktigt att privatisera vården och låta patienter med privata sjukvårdsförsäkringar gå före i kön?

Det är någonting som säger mig att tystnaden också har med innehållet att göra. När det verkligen gäller är det ingen som tror på högerpolitik. Ingen. Inte ens M eller SD.

Hur var det nu, skulle SD sälja ut hela äldreomsorgen i Sölvesborg till ett företag som ska ge personalen mycket sämre arbetsvillkor? Det kommer öka personalomsättningen ännu mer hos de äldre och göra smittspridningen ohanterlig. Varför hör vi inget om det i dag?

Det som händer framför våra ögon just nu är privatiseringshetsens och nedskärningarnas totala kollaps. Vi människor hänger ihop. Ska vi stoppa en smitta behöver alla vara med. Det spelar ingen roll att du har pengar. Du är fortfarande människa. Därför är det viktigt för alla att ha råd att vara hemma från jobbet om man blir sjuk. Företag som nu ropar på staten kan aldrig mer ifrågasätta skatteinbetalningar.

Samhällsviktiga yrken visade sig vara barnskötare och sjuksköterskor, inte PR-konsulter eller styrelseproffs. Tusentals vårdplatser togs fram i Stockholm utan att en enda konsult betalades. När det väl gällde rasade högerpolitiken som ett korthus. Är det därför ingen vill prata om den?

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: