Kubanska läkare på väg hem från Brasilien.

Snart kommer USA också behöva kubanska läkare

2020-03-24 | Ana Valdés padlock

KRÖNIKA/UTRIKES

”Inför en pandemi verkar alla ideologiska och politiska schatteringar betyda ganska lite”, konstaterar Ana Valdés, vars gammelfarfar var kubansk läkare och skickades till Uruguay för att bygga upp forskningen i landet.

Applåderna tar aldrig slut, kubanska läkare anländer till olika italienska städer, en del har åkt till Jamaica, andra till Kina. Kuba har en lång tradition i medicinsk expertis. Min gammelfarfar var kuban, god vän med befrielsehjälten Jose Marti. Ramon Valdes Garcia var läkare och skickades till Uruguay för att bygga upp forskningen i landet. Han gifte sig med en ung uruguayska och blev far till tio barn. Till min fars begravning kom det hundratals kusiner, vi kände bara till ett fåtal.

Kubanska forskare har tillsammans med kinesiska forskare tagit fram en variant av Interferon, en medicin som användes med framgång i kampen mot aids och mot hepatit C. Nu är den en av medicinerna som används för att försöka stoppa spridningen av coronaviruset. Men kubanerna varnar, det är inget vaccin, ingen är nära ett vaccin ännu.

På Kuba är all universitetsundervisning kostnadsfri och det resulterar i stora grupper av akademiker, läkare, advokater, arkitekter, ingenjörer. Kubanska läkare har varit eftertraktade både i Venezuela och Brasilien, också i Uruguay har de byggt upp en fantastisk och mycket uppskattad ögonklinik där de fattigaste pensionärer opereras gratis.

Jair Bolsonaro, Brasiliens nye president, utvisade de 5 000 kubanska läkare som hade arbetat i landets mest avlägsna regioner, i Amazonas byar och småstäder. Nu vill Bolsonaro ha tillbaka läkarna och förhandlar med Kuba. Men den kubanska staten skickar sina läkare till de mest drabbade områdena och förbereder sig för att åka till Spanien, där en tiondel av vårdpersonalen har infekterats med coronaviruset.

Inför en pandemi verkar alla ideologiska och politiska schatteringar betyda ganska lite och Iran fick häromdagen två flygplan lastade med tusentals testkits och skydd från ärkefienden, de arabiska emiraterna.

Kubanerna är en aning oroade och frågar sig om de kommer att ha tillräckligt med läkare när det blir deras tur att smittas. Men hälsoministern har gått ut i tv och sagt att de inte ska oroa sig, att Kuba har en bra strategi för att bekämpa spridningen av viruset och att det inte kommer att bli den massiva smittspridning som just nu pågår i världen.

De flesta fall på Kuba är italienska turister och en del av passagerarna från kryssningsfartyget Braemar, ett engelskt fartyg med flera smittade ombord. Fartyget hade inte lyckats docka någonstans men kubanerna lät det ankra i hamnen Mariel och har tagit hand om de sjuka som fanns ombord. Inte ens det tidigare brittiska samväldets stater, som Bahamas och Barbados, ville låta fartyget lägga till i sina hamnar.

Storbritannien har officiellt tackat Kuba för deras stöd och man undrar hur mycket högerkonservative Boris Johnson tvingades att svälja inför detta. De flesta av passagerarna flögs tillbaka till England och de som var för sjuka för att flyga är under behandling på Kuba.

Många anklagar Kuba för att utnyttja utlåningen av läkare och mottagandet av Braemar som delar i en PR-strategi. Och många i världen undrar varför USA:s president Donald Trump inte häver blockaden av Kuba. Snart kommer USA att behöva kubanska läkare också.

Och jag är säker att Kuba tackar ja om Trump ber dem att skicka läkare till USA.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: