Öppningsanförande av UN Women-chefen Phumzile Mlambo-Ngcuka, på CSW62, FN:s kvinnokommission 2018.

FN ställer med kort varsel in årlig kvinnokonferens

2020-03-03 | Jenny Rönngren padlock

Sent på måndagskvällen fattade FN:s medlemsländer beslutet att ställa in den årliga kvinnokonferensen Commission on the status of women (CSW) som skulle ha inletts om mindre än en vecka. Orsak är risken för spridning av coronaviruset.

12 000 personer hade registrerat sig för medverkan under CSW64, ett speciellt år då kvinnokonventionens handlingsplan Pekingplattformen fyller 25 år. Konferensen brukar pågå under andra och tredje veckan i mars, och utmynna i en gemensam deklaration från FN:s medlemsländer. Nu minimieras förhandlingarna till en dag, för de delar av ländernas delegationer som har sin bas i New York, då med odelat fokus på deklarationen.

Redan på fredagen, den 28 februari, gjorde FN:s generalsekreterare António Guterres ett uttalande om behovet av att ta hänsyn till de risker som finns med coronaviruset. Till följd av måndagens beslut har även det NGO-forum som samlar civilsamhället ställts in. Det handlar om 550 parallella möten, work shops, utbildningstillfällen och samtal, tusentals medverkande och en omfattande logistik kring resor och program.

Avgifter kommer att återbetalas och UN Women ber om överseende under processen som arrangörerna räknar med kan komma att ta upp till 4-6 veckor. Ett formellt brev som förhoppningsvis ska underlätta återbetalning av inställda resor och hotellövernattningar har också utfärdats.


Låga ambitioner

Besvikelsen över att forumet inte blir av som planerat är stor, under 48 timmar har över 50 000 personer via sociala medier gett sin syn på planerna att ställa in eller skjuta upp CSW64, enligt UN Women.

Samtidigt har det redan inför CSW64 funnits farhågor om att det trots Pekingplattformens 25-årsjubileum funnits en önskan från diplomaterna som leder kvinnokommissionens förhandlingar att hålla det ”kort och gott”. Det rapporterar Pass blue, en oberoende nyhetssajt som drivs av kvinnor, och rapporterar om förhållandet mellan USA och FN, samt globala frågor ur kvinnorättsperspektiv.

Ambitionerna har beskrivits som låga i det dokument som ligger på bordet och väntas urvattnas ytterligare av ledande förhandlare med ”extremt konservativ” inställning innan slutversionen avgörs den 9 mars. Det framgår av bakgrundssamtal som Pass blue fört med diplomater som deltagit i förberedelseförhandlingar de senaste veckorna. Bland annat förväntas sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) lämnas utanför deklarationen.


”Inte utan oss”

Frågan är alltid en stötesten då konservativa regeringar eller länder där konservativa religiösa ledare har stort inflytande sätter likhetstecken mellan SRHR och aborträtt, medan förespråkarna ser det som en övergripande kategori för alla rättigheter som ger kvinnor kontrollen över sina egna kroppar.

Huruvida CSW64 bortom deklarationen kommer att hållas vid annat tillfälle är ännu oklart, men kvinnorättsorganisationer och feministnätverk över hela världen gick under helgen samman i ett upprop för att kräva att så sker och det finns förslag på tillfällen och datum. Och uppmaningarna att skapa en sådan möjlighet fortsätter flöda i sociala medier med hashtagg #postponeCSW. Tidigt på tisdagsmorgonen skriver den palestinska gräsrotsrörelsen PWWSD women rights på Twitter:

”Kvinnorättsförsvarare i det globala syd kämpar för att våra röster ska höras. Vi kan inte tillåta att den viktigaste plattformen för jämställdhet går vidare utan oss – särskilt när den Pekingplattformens framsteg ska utvärderas. #postponeCSW”

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: