Stjärnjouren lämnar Unizon

2020-02-14 | FemPers padlock

FEMINISM

Den 31 januari begärde Stjärnjouren i Sundbyberg utträde ur Unizon, rikstäckande paraplyorganisation för tjej- och kvinnorjourer som organiserar över 140 jourer i Sverige. Detta efter diskussioner som pågått när det gäller transinkludering.

Enligt Stjärnjouren ser Unizon en motsättning mellan jämställdhetsarbete och transinkludering i jourrörelsen. Det är en uppfattning som Stjärnjouren inte delar och vill ta avstånd från:

”Stjärnjouren är en förening som arbetar förebyggande och stödjande för både unga tjejer och transpersoner och det fungerar. De transinkluderande jourerna växer och vår kamp är inte ett hot mot kvinnorörelsen utan en livsviktig del i vår gemensamma strävan efter ett jämlikt och jämställt samhälle fritt från våld.”

Vid ett möte hösten 2019 presenterade Unizons styrelse ett underlag som enligt Stjärnjouren går emot inkluderingen av transpersoner i jourrörelsen och därmer ”motarbetar vårt arbete och bidrar till att befästa fördomar som är direkt skadliga för vår verksamhet och målgrupp”. Stjärnjouren ser också Unizons inställning som en del av en större transfobisk diskurs där transpersoner misstänkliggörs, och väljer nu att organiseras sig på annat håll:

”Stjärnjouren delar Unizons livsviktiga vision om ett jämlikt och jämställt samhälle fritt från våld men vi anser att vägen dit bygger på att vi har en bred förståelse av kön och att vi erkänner att transpersoner drabbas av patriarkalt våld. Vi vet att jämställdhetsarbetet kan vara transinkluderande. Vi är ett exempel på det.”

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: