#vistårkvar: Ny karta synliggör kamp för ensamkommande

2020-01-10 | FemPers padlock 2

INRIKES

Med en ny karta över omkring 200 nätverk och grupper som skapats sedan startskottet 2016 vill #vistårinteut-rörelsen synliggöra en engagemanget som vuxit fram och fortsätter växa och skapa hopp trots politiska motgångar:

”På 50 orter samlas professionella, volontärer och föreningsaktiva för att lysa upp Sverige. Det handlar om tusentals lärare, socionomer, gode män, handläggare, rektorer, psykologer, kuratorer, diakoner, präster, läkare, familjehemsföräldrar och andra som möter ensamkommande barn i sina uppdrag och som vill uppmärksamma deras allvarliga situation.”

– Hoppet om en generell lösning för barn och unga som flytt till Sverige utan sina föräldrar är fortsättningsvis mycket starkt. Utan engagemanget, hur hade Sverige då sett ut? Även om vi inte har stått ut och fortfarande inte gör det slutar vi aldrig kämpa, säger Kinna Skoglund, presskontakt #vistårinteut.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20200111 - gudrun tiberg

Sluta använda ordet som handlar om ensamma för nyanlända ungdomar. Det är förnedrande. Det handlar istället om personer med stora utförsgåvor som kommer att bidra i samhället så snart de får möjlighet. TIBBE


20200111 - Jenny Rönngren

Hm, det här handlar ju inte om nyanlända unga. Och att de flydde ensamma betyder inte att de är ensamma, eller saknar familj och vänner här, vilket är vad kartan visar. Flera av de som organiserar sig själva använder ensamkommande i namn för sina föreningar, och det är även ett vedertaget begrepp i forskning. Finns det bättre alternativ att använda i sammanhanget gör jag det såklart gärna!

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: