Ljummen facklig respons på uppmaning till klimatstrejk

2019-09-20 | FemPers padlock

EKONOMI

I dag inleds den vecka av klimataktioner som ska kulminera fredag 27 september i en global klimatstrejk på uppmaning av Fridays for future. Mobiliseringen sker i samband med klimattoppmötet vid FN-högkvarteret i New York den 23 september. Greta Thunberg, som befinner sig på plats för att leda protesterna, höll ett uppmärksammat tal på onsdagen i den amerikanska kongressen.

Den Internationella fackliga samorganisationen (IFS) uppmanar arbetarrörelsen att delta i mobiliseringarna, den kommande veckan och konstaterar att det finns många sätt att göra det på.

Syndikalisterna är den enda fackföreningen i Sverige som uppmanar sina medlemmar att delta i strejken den 27 september. LO, TCO och Saco har tvärtom framhållit hinder för medlemmarna att delta, trots att det enligt lagstiftningen är kan vara tillåtet med politisk strejk om demonstrationsåtgärden är kortvarig. Istället uppmanar de medlemsförbund och förtroendevalda att delta utanför arbetstid, om de själva vill. De fackliga centralorganisationerna har också bjudit in till, eller har planer på att föra samtal med Fridays for future.

Enskilda företrädare för centralorganisationerna och deras förbund har däremot argumenterat för deltagande i klimatstrejken och strejkforskaren Christer Thörnqvist skriver i Aftonbladet att fackförbunden borde lyssna på Greta Thunberg:

”Klimatstrejker skulle kunna vara ett sätt att fånga upp den nya Greta-generationen på samma sätt som Vietnamaktivister sögs in i det vardagliga fackliga arbetet under 1970-talet.”

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: