Kapten Pia Klemp ombord på Sea-Watch.

Sjökapten Pia Klemp: ”Vi behöver inga medaljer”

2019-08-23 | Jenny Rönngren padlock

UTRIKES

Den tyska sjökaptenen Pia Klemp, som uppmärksammades då hennes fartyg Iuventa beslagtogs av italienska myndigheter i augusti 2017, vägrar ta emot den medalj som Paris borgmästare Anne Hidalgo vill hylla henne med. Klemp kallar hyllningen för hyckleri.

RELATERADE ARTIKLAR:

2019-08-09 | Ny lag i Italien ska stoppa räddningsaktioner

2018-12-07 | Flyktingar drunknar utan vittnen när räddningsaktioner stoppas

2018-07-09 | Röd tröja i kampanj för barn som dör under flykt

Kaptenerna Pia Klemp och Carola Rakete, som greps i juni i år efter att ha tagit iland skeppsbrutna migranter, samt flera ur besättningen från den ideella organisationen Sea watch international, utreds av italienska myndigheter för ”medhjälp till illegal invandring” och hotas med 15-20 års fängelse. Detta efter att ha räddat tusentals migranter på Medelhavet tillsammans med sina besättningar.

Nu vill borgmästaren i Paris, Anne Hidalgo, tilldela Pia Klemp och Carola Rakete Grand Vermeil-medaljen, for att de båda symboliserar ”solidaritet med respekten för människoliv”. Medaljen instiftades 1911 och tilldelas människor som lyckats med ”en anmärkningsvärd handling som berör huvudstaden”.

I ett Facebook-meddelande som publicerades på tisdagskvällen meddelade Pia Klemp att hon avböjer hedersbetygelsen och räknar med att Hidalgo ska ha förståelse för det. Klemp skriver bland annat:

”Det är dags att vi exponerar hycklande hedersbetygelser och fyller tomrummet med social rättvisa.”

Det tidigare fiskefartyget Iuventa, som Pia Klemp var kapten på, beräknas ha räddat 14 000 människors liv, rapporterar NPR. I Italien har räddningsorganisationer som Sea watch international motarbetats länge. I början av augusti i år fick den högerpopulistiska inrikesministern Matteo Salvini igenom lagstiftning som kriminaliserar räddningsaktioner och förbjuder skepp som Iuventa att gå in i italienska hamnar.

I samma veva som Klemp meddelade sin vägran att hedras med medalj, blev det klart att fem europeiska länder tar emot migranterna från spanska räddningsfartyget Open arms efter 19 dagar strandade till sjöss sedan en italiensk domstol beordrat att skeppet skulle beslagtas och alla ombord sättas av på Lampedusa. Ett av de fem länderna är Frankrike. Anne Hidalgo har låtit hälsa att Paris står redo att ta emot, skydda och garantera respekten för migranternas värdighet.


Pia Klemps meddelande i sin helhet:

Paris, jag älskar dig. Jag älskar dig för alla fria och solidariska människor som lever i dig. Som kämpar för sin frihet varje dag, står axel mot axel, delar ut filtar, vänskap och solidaritet. Jag älskar dig för de som delar sina hem, älskar och kämpar varje dag – oavsett deras nationalitet, oavsett om de har papper eller inte.

Madame Hidalgo, du vill tilldela mig en medalj för min solidariska handling i Medelhavet, för att våra besättningar ”arbetar dagligen för att rädda migranter från svåra förhållanden”. På samma gång stjäl din polis filtar från människor som du tvingar att bo på gatorna, medan du gör räder mot protester och kriminaliserar människor som står upp för migranters och asylsökandes rättigheter. Du vill ge mig en medalj för handlingar som du bekämpar på din egen mark. Jag är säker på att du inte blir förvånad när jag avböjer Grand Vermeil-medaljen.

Paris, jag är ingen välgörare, jag är inte där för att ”bistå”. Jag står med er i solidaritet. Vi behöver inga medaljer. Vi behöver inte myndigheter som bestämmer vem som är en ”hjälte” och vem som är ”illegal”. Faktum är att det inte är deras sak att avgöra, för vi är alla lika. Vad vi behöver är frihet och rättigheter. Det är dags att vi exponerar hycklande hedersbetygelser och fyller tomrummet med social rättvisa. Det är dags att vi gjuter revolutionära spjutspetsar av alla medaljer!

Dokument och boende för alla!

Fri rörlighet och uppehållstillstånd!


Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: