Kvinnorättsaktivisterna delade ut blommor i tunnelbanan den 8 mars.

Kvinnorättsaktivister i Iran dömda till långa fängelsestraff

2019-08-02 | FemPers padlock

UTRIKES

De tre kvinnorättsaktivisterna Yasaman Aryani, Monireh Arabshahi, och Mojgan Keshavarz har dömts till långa fängelsestraff, rapporterar nyhetsbyrån Human rights activist’s news agency.

55 år och sex månader uppgår de sammanlagda fängelsestraffen till, och är en dom som utfärdats av domare Moghiseh vid avdelning 28 på den revolutionära domstolen. Enligt mor och dotter Aryani och Arabshahis försvarsadvokat Amir Reissian var advokaterna utestängda från förhör och rättegångarna som hölls utan någon förvarning.

Yasaman Aryani and Monireh Arabshahi greps i april 2019 för att de deltagit i aktiviteter på internationella kvinnodagen, och har hållits fängslade sedan dess. Aryani hölls enligt rapporteringen isolerad i nio dagar och pressades att erkänna innan hon fördes till Qarchak-fängelset, under hot om att hennes familj och vänner skulle gripas om hon inte samarbetade.

Hon ska ha anklagats för att ”uppmuntra och främja korruption genom avbeslöjning” och bedriva ”propaganda mot staten” genom sina aktiviteter och sitt motstånd mot obligatorisk hijab. Liknande anklagelser ska ha riktats mot Arabshahi, som även anklagas för att ha ”konspirerat för att agera mot nationell säkerhet”.

Mojgan Keshavarz greps i sitt hem den 25 april och fördes till Qarchak-fängelset 1 maj. Enligt Irans brottskod ska åtalet med högst straffvärde beaktas, vilket skulle innebära att kvinnorättsaktivisterna förväntas avtjäna 10 år var av fängelsestraffen.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: