Nordsken 2019 arrangerades på Skellefteå kraft arena 30 maj-1 juni.

Besöksrekord på unikt spelkonvent i Skellefteå

2019-07-16 | Anna Erlandsson padlock

INRIKES

Spelkulturen i Sverige fortsätter att växa med fler event som lockar besökare i alla åldrar. Ett av Sveriges största spelkonvent ligger inte i Stockholm eller Göteborg, utan långt upp i landet. Spelkonventet Nordsken i Skellefteå har på kort tid blivit en samlingspunkt för alltifrån e-sportare till cosplayare.

FAKTA/Nordsken

Nordsken arrangeras i Skellefteå av den ideella sverokföreningen Nordskens vänner sedan 2012. Arrangörerna jobbar aktivt med inkludering, och riktade åtgärder för att alla ska känna sig trygga och välkomna. Evenemangets regler bygger på Sveroks Code of conduct för bland annat e-sport, cosplay och lajv.

På Nordsken 2019 invigdes en utställning om #metoo som turnerar i Skellefteå under sommaren, och kommer att finnas på Skellefteå museum på Nordanå i samband med Trästockfestivalen.


FAKTA/Cosplay och lajv

Cosplay är en förkortning för costume play. I Cosplay gäller det att efterlikna en karaktär från ett spel, en anime- eller mangaserie eller något annat sammanhang och målet är att vara så lik karaktären som möjligt, detta genom kläder, smink och peruker.

Lajv eller levande rollspel, kan beskrivas som en improviserad teater där ingen är publik utan alla är med och spelar. Deltagarna bygger själva historien under en eller flera dagar och i en förbestämd miljö, denna kan vara allt från Sagan om Ringen till 20-talet.

Nordsken 2020 arrangeras den 21-24 maj i Skellefteå.

– Nordsken 2019 var året då vi verkligen satte ribban. Det var vackert, stämningsfullt och inkluderande, säger Linn Marie Edlund som är projektledare för Nordsken.

Och ribban har verkligen höjts sedan starten 2012. Då arrangerades Nordsken på Scandic Skellefteå och även om besökarna strömmade till, var storleken på konventet rätt blygsam.

Under åren tog det fart mer och mer. Det fanns en vilja att växa och framförallt att skapa något unikt, inte bara för Skellefteå och norra Sverige. Visionen har hela tiden varit att bli ett spelkonvent som samlar många olika delar av spelkulturen, från brädspel och lajv till arkadspel och cosplay, men även att bli en samlingspunkt som lockar internationella speldesigners och aktörer.

Både Linn Marie Edlund och Nordskens grundare Johan Linder har sedan starten arbetat hårt med att göra Nordsken till ett multikonvent där många olika delar av spelkulturen ska kunna mötas.


Kärlek och passion

En viktig del som de båda brinner för är att se till att Nordsken inte stannar vid att vara enbart ett konvent för alla åldrar. Ett mål har varit att se till att Nordsken ska vara ett konvent som lockar även internationella aktörer såsom speldesigners, företag och även stjärnlag i e-sport.

– Vi älskar ju detta och det tror jag märks när vi arbetar. Det är just med passion och kärlek till spelkulturen som vi visar vägen in till framtidens mötesplats, både för besökaren och branschen, säger Linn Marie Edlund.


Sittande fr v: Josefine Wallenå, Johan Linder och Linn-Marie Edlund. Bild: Nordsken


Om målet har varit att skapa framtidens mötesplats går det nog att säga att de har lyckats.

I dag håller Nordsken till på Skellefteå kraft arena. Varje del av de 10 000 kvadratmetrarna är fyllda av aktiviteter för besökarna. Det finns allt från en expohall för utställare till en äventyrshall för figurspel och lajv där det bland annat byggts upp en litet kvarter i postapokalyptisk miljö där besökarna kan prova på olika former av escaperooms.

Just vidden och bredden på aktiviteterna är en av Nordsken styrkor och det märks i besökarantalet. Storleksmässigt så slog årets Nordsken nytt rekord, från 8 600 besökare förra året till 9 200.


Olikt annat

Det är en enorm insats i logistik och arbete som pågår året runt och som kulminerar veckorna innan konventet. Och som Linn Marie Edlund påpekar, konventet hade inte varit något utan de fantastiska volontärer från hela Sverige som jobbar under konventet:

– Med ideella krafter skapar vi ett magiskt event helt olikt något annat i Skandinavien.

För det är inte bara olika aktiviteter som pågår under Nordsken. En viktig del i programmet är panelsamtal och föreläsningar. På fyra olika scener i aktivitetshallarna kunde alla besökarna lyssna på allt från panelsamtal om skräck i litteraturen till varför e-sport bör accepteras som en sport.


Gabrielle De Bourg. Bild: Nordsken


Gabrielle De Bourg är rollspelsförfattare och popkulturexpert. Under Nordsken modererade hon ett stort antal paneler och deltog även i en rad panelsamtal och föreläsningar. Det var hennes första Nordsken och hon är imponerad av arrangemanget.

– Jag tycker att det är väldigt välorganiserat. Nordsken är en mässa gjord av konventare. För det har storleken och seriositeten som finns på mässor, med ett klart fokus på att få in skapare och företag, säger Gabrielle De Bourg och fortsätter:

– Men precis som konvent- märks också deltagarfokuset, där det verkligen handlar om att skapa aktiviteter med tanke på deltagarna. För Nordsken, trots sin storlek, känns aldrig säljigt.


Breddar bilden

Spelvärlden i Sverige beskrivs ofta som rätt grabbig med kvinnor i en klar minoritet. På Nordsken har det under åren arbetats mycket med att ändra detta. Både genom att vara tydliga med att spelkulturen är öppen för alla men också genom ett aktivt arbete för att kvinnor och etniska minoriteter ska känna sig välkomna och för att det ska råda en bra stämning.

Nordskens arbete för att bredda bilden av vem som spelar märks bland annat i e-sporthallen där föreningen Female legends arrangerar Women’s esport league, en liga riktad till internationella kvinnliga e-sportare.

Olivia Mattsson är styrelsemedlem i Female legends och även turneringsansvarig. Arbetet med Women’s esport league och dess närvaro på Nordsken är något stort enligt henne.

– Redan innan vi drog igång Women’s esports league så hade Female legends stort tryck på våra communityturneringar som inte hade mer än symboliska priser i prispotten. Även lag från utanför Sverige och vårt community fick nys om oss och började anmäla sig, vilket verkligen visade på att det fanns ett underskott av seriösa turneringar för kvinnor och icke-binära, berättar Olivia Mattsson:

– E-sporten har verkligen möjlighet att vara en jämlik sport eftersom det inte finns några fysiska begränsningar som skiljer kvinnor från män och då vill vi lyfta upp det, genom att ge kvinnor en plattform och visa upp de fantastiska talanger som finns.

Men hur var det med att vara en internationell samlingsplats, går det att uppnå med enbart ett konvent? Jodå, det går utmärkt!


Olivia Mattsson. Bild: Female legends


C B Cebulski. Bild: Nordsken


Bland de inbjudna gästerna till årets Nordsken märktes främst Marvels chefredaktör C B Cebulski som under mässan även letade efter nya stjärnskott bland Sveriges unga tecknare. Ett annat stort internationellt namn var speldesignern Michael Elliott som är ett av namnen bakom Magic the gathering som är världens mest framgångsrika kortspel.

Dessutom så står inte Nordsken ensamt. Dagen innan konventet arrangeras Arctic game conference. Det är en konferens för spelutvecklare, designers och studenter som vill satsa på en karriär inom spelbranschen. I tre olika spår kunde deltagarna under dagen lyssna på både internationella gäster och svenska speldesigners. Gabrielle De Bourg arbetade under konferensen innan hon deltog på Nordsken och var mycket nöjd.

– För mig var det väldigt skönt med det väldigt professionella och industriella fokuset som var på konferensen, där både lyssnare och talare alla arbetade inom industrin. Det gjorde att ämnena höll en hög nivå, samtidigt som det fanns mycket att lära sig för en som själv är i branschen. Jag saknar ibland arrangemang med en sådan hög nivå, något som verkligen fanns här, säger Gabrielle De Bourg.


Direkt feedback

En viktig punkt under konferensen var att det hölls en tävling för brädspelsutvecklare, kallad Arctic board game pitch. Syftet med tävlingen var att ge nya brädspelsutvecklare en unik chans att pitcha sitt spel för en internationell jury och ha en chans att vinna både ett pris på 7 900 kronor för att utveckla sitt spel samt en rådgivning om hur deras spel kan bli bättre.

Det var första året som tävlingen hölls, i samarbete med spelföretaget Cartamundi som är det största produktionsbolaget gällande brädsspel och kortspel. I slutänden utsåg juryn tre vinnare: Nickole Li, Simon Lindén och Tor Viktorsson.

Stijn Vankerckhoven , jurymedlem och även internationell affärsutvecklare på Cartamundi är mycket nöjd med hur tävlingen gick.

– Möjligheten i att möta så många passionerade människor och se dem pitcha sina egna spelidéer och kunna ge dem feedback direkt på plats var fantastiskt, säger Vankerckhoven och fortsätter:

– Att se de tre vinnarnas stolthet när de fick sina priser på scen, det fick mig att där och då besluta att vi på Cartamundi ska fortsätta att sponsra detta. Detta med att spela tillsammans är ju magi som behövs spridas!


Inte klara än

Med 350 besökare på Arctic game conference och 9 200 besökare på Nordsken så går det lugnt att säga att det finns något speciellt i Skellefteå och på Nordsken. Både för en spelkultur som vill växa och bli mer, men också för spelskapare.

– Nordsken har ett väldigt gott rykte hos alla de som besöker det som gäster av en anledning, något som också återspeglas i besökarna, säger Gabrielle De Bourg och fortsätter:

Att det dessutom är beläget i Norra Sverige tycker jag ger både en vikt till regionen, som har en stor betydelse för Nordsken som helhet.

Och redan nu pågår arbetet med nästa års konvent berättar Linn Marie Edlund.

– Det är bara att köra på. Vi är inte klara än!

Bilder: Nordsken

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: