Hbtq-rättigheter attackeras i USA under pride-månaden

2019-06-11 | Sholeh Irani padlock 1

UTRIKES

I Boston planerar en grupp män, att genomföra en heteroparad längs samma stråk som pridetåget brukar gå. Initiativet lanserades i samband med Boston pride förra helgen. Samtidigt stoppar Trump-administrationen den traditionella regnbågsflaggningen under USA:s pridemånad juni vid landets ambassader runt om i världen.

Straight pride parade har ansökt om tillstånd för en manifestation i Boston sista lördagen i augusti. Arrangörerna kallar sig för Super happy fun America och har begärt att heteroparaden ska få marschera längs samma gator som hbtq-Pride traditionellt passerar.

Arrangörsgruppen, som anser sig representera heterosexuella, vill se till att heterosexualitet blir ”great again”. De anser att heterosexuella är förtryckta. John Hugo, ordförande, har sagt att: ”Hetero-folk är en förtyckt majoritet. Vi vill kämpa för våra rättigheter som hetero överallt och uttrycka stolthet utan rädsla för omdöme och hat.”

Lanseringen av heteroparaden gjordes taktiskt inför med prideparaden i Boston förra helgen. Konservativa Fox news ger medieutrymme till gruppen men fortfarande är det relativt få som stödjer aktionen på gruppens sociala medier.

The Gaily grind rapporterade på lördagen att en grupp av beväpnade nynazister attackerade Detroit pride-paraden i USA, rev regnbågsflaggan och ropade Hitler-hälsningar.

Trots att Donald Trump twittrar positivt om hbtq-personers och hyllar deras bidrag till den ”amerikanska nationen”, har Trumpadministrationen stoppat USA:s ambassader från att hissa regnbågsflaggan under juni, då det är pride-månad i USA. Något som tidigare var en självklarhet. Hittills har några ambassadörer trotsat förbudet och hissat regnbågsflaggan i bland annat Tyskland, dock inte på flaggstängerna, vilket är det som utrikesdepartementet uttryckligen förbjudit.

Mark Sahady, en av arrangörerna bakom Bostons hetero-pride är aktiv inom vänsterfientliga kretsar. Enligt New York times ingår han i en grupp som kallar sig Resist marxism. Ett nätverk som grundades av Kyle Chapman, en ultrahögerfigur som hänvisar till sig själv som en ”amerikansk nationalist” och har varit inblandad i våldsaktioner på gatuprotester. Sahady skrev själv för ett år sedan på Facebook: ”Vi kanske kan kasta anti-amerikanska kommunister från helikoptrar tidigare än vi trodde.”


Hetero pride inget nytt

I år är det 50 år sedan Stonewallupproret, i juni 1969, då transpersoner och homosexuella protesterade mot polisbrutaliteten de utsattes för. Det var 1970 och med New York-upproret i minne som de första prideparaderna skapades med namnet Christopher street liberation day. Sedan dess har pride ägt rum varje år i juni i USA och så småningom i många andra länder.

2014 tog den italienska organisationen Etero pride initiativ till ”Europas första hetero-pride” och bjöd på boxning, fotboll, rugby och skönhetstävling.

Tidningen QX skrev 2014: ”Under de senaste 30 åren har ett flertal olika ’Straight Pride’ ägt rum runtom i världen, oftast som en motreaktion till Gay Pride som man anser är onödig och fånig”.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20190611 - Lena Ljungqvist

Det tycks inte finnas någon gräns för livrädda kränkta vita MÄN.

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: