Kvinnor och unga måltavlor för militär i revolutionens Sudan

2019-06-07 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Dussintals döda kroppar slängdes in i Nilen efter paramilitära attacken mot oppositionen den 3 juni i Sudans huvudstad Khartum. Detta enligt läkare och oppositionella aktivister som hittade kroppar och fotograferade dem på onsdagen. Rapporter om våldtäkt mot kvinnor bekräftas av Human rights watch.

En läkare har sagt till The Guardian att han själv såg hur paramilitära styrkor slängde tio kroppar i floden vid Blue Nile-bron i huvudstaden vid klockan 4 under attacken mot sittstrejken utanför militärens högkvarter. På onsdagen drog aktivister nio kroppar ut från Nilen. Bilderna som visar lik med betongblock knutna till fötterna, skickades till The Guardian genom oppositionen.

Hundratals döda och skadade rättfärdigar militären genom att hänvisa till ”landets säkerhet”. Den 3 juni begick Rapid support force (RSF), en paramilitär styrka internationellt ökänd för brutala övergrepp mot civila, en massaker när de sköt demonstranterna och sjukpersonal vid sittstrejken. Enligt Human rights watch gick militär och kravallpolis till attack med väpnade fordon och öppnade eld och sköt tårgas mot obeväpnade civila, brände tält och grep folk.

Ögonvittnen berättade för Human rights watch att styrkorna misshandlade även vårdpersonal och volontärer vid de provisoriska klinikerna i sittstrejkens område. Våldet mot civila begicks även inne på sjukhusen, militären plundrade och förstörde egendom, och hotade läkare och sjukvårdspersonal med repressalier om de gav vård till de sårade. De hindrade också ambulanser från att nå de skadade. Attacken mot sjukvårdspersonal och sjukhus bekräftas av Sudans läkarförbund. Dessutom rapporterar läkarförbundet att flera kvinnor våldtogs i Khartum under oroligheterna.


Militär mot kvinnor

Protesterna i Sudan började i december 2018 mot prishöjningar på matvaror, bröd i synnerhet, och har lett till att president Omar al-Bashir tvingats lämna makten efter 30 år. Men folket som vill se grundläggande förändringar fortsätter att protestera. Militären bromsar demokratiseringsprocessen och har tagit över makten medan oppositionen, ledd av unga och kvinnor, fortsätter att protestera.

Jehanne Henry, biträdande chef för Human rights watch i Afrika, anser att rapporterna om sexuella övergrepp under attacken den 3 juni är trovärdiga, men omfattningen är oklar.

– Minst en våldtäkt på sjukhus och flera under attacken mot sittstrejken har begåtts av militären.

Kvinnorättsaktivisten Weam Shawga sade till The Guardian att hon hotades med våldtäkt när paramilitära styrkor attackerade sittstrejken på måndagen.

– Jag blev slagen med pinnar och de sade till mig: vi kunde ha våldtagit dig som vi gjorde med andra kvinnor... Vi vet att du är här för att du vill ha sex.


Kräver representation

Kvinnor har haft en avgörande roll i protesterna i Sudan. När demonstrationerna började i december 2018, var 70 procent av demonstranterna kvinnor. Regimen och militären har sedan försökt att använda kvinnor som måltavlor. Genom att slå och våldta kvinnorna försöker militären att tysta ner protesterna. Men trots stora faror fortsätter Sudans kvinnor att delta aktivt och leda protesterna.

Koalitionen Sudanska kvinnor för förändring ingår i oppositionens paraplyorganisation, Allians för frihet och förändring, och förhandlar om kvinnors lika del i det övergångsrådet som ska se till att det hölls fria val och demokratiska lagar stiftas. Kvinnogrupperna vill garantera minst 40 procents representation i Transitional legislative council.

FN:s säkerhetsråd har fördömt attacken på tisdagen, men ett uttalande stoppades av Kina med stöd från Ryssland. Medan revolutionen i Sudan står i centrum för uppmärksamheten och inspirerar och engagerar aktivisterna i regionen, stödjer regeringar med Saudiarabien i spetsen, militären i Sudan.

Allians för frihet och förändring, den samlade oppositionen i Sudan kräver att militärrådet lämnar makten till en civil regering. Abdel Fattah al-Burhan, företrädare för militärrådet, vägrar med löfte om att hålla val inom nio månader.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: