Stå upp för Töreboda – hela Sveriges solidaritet behövs

2019-05-03 | Sholeh Irani padlock

INRIKES

Högerextremisterna bakom organisationen Det fria Sverige har utsett Töreboda, en tätort i Västergötland, till nationellt center för ”den nationalistiska rörelsen”. Den gångna helgen var en ökänd italiensk nyfascist inbjuden till ”Svenskarnas hus”. Nu vädjar förbundet Tillsammansskapet om stöd från hela Sverige.

FAKTA/Det fria Sverige:

Bildades 25 november 2017 av redaktionerna för poddradioprogrammen Motgift, samt Ingrid och Conrad. Dan Eriksson från Motgift är ordförande, och Ingrid Carlqvist vice ordförande. Carlqvist har senare lämnat Det fria Sverige. Motgift är en nazistisk poddradio som tidigare var kopplad till Svenskarnas parti. Det fria Sverige uppger sig vara parti- och organisationsoberoende och stå för en radikal nationalistisk hållning.

Källa: ExpoWiki 2018


FAKTA/Roberto Fiore:

”På 1980-talet kopplades Roberto Fiore genom sin dåvarande organisation Terza Posizione till terrorgruppen Beväpnade revolutionära cellerna, NAR. Organisationen stod bakom flera terrordåd i Italien. 1980 sprängde NAR järnvägsstationen i Bologna som dödade närmare 100-personer och skadade över 200. Terrordåden ledde till en jakt på efterlysta fascister i Italien. Många av NAR:s medlemmar flydde landet och gömde sig ute i Europa. Ett tiotal åkte till London. Flera av dem hade dömts i sin frånvaro till fängelsestraff i Italien. En av de som flydde till England var Roberto Fiore som dömts till ett nioårigt fängelsestraff för att ha organiserat en väpnad grupp och innehav av sprängmedel. Han misstänktes även för mordförsök, flera rån och flera mordbränder. I England fick Fiore hjälp av nazistorganisationen League of St Georges”.

Källa: Expo 2012

– Ta det som händer i Töreboda på allvar, nu behövs antirasisternas kraftsamling i hela landet. Töreboda behöver ett Sammanhållningens hus, en antirasistisk mötesplats för kultur och sammanhållning som ska ägas och drivas av de som bor i Töreboda.

Om detta vädjar nu Mikael M Karlsson, förbundsordförande Tillsammansskapet som finns på 30 andra platser i Sverige. Den högerextrema och konservativa organisationen Det fria Sverige vill göra Töreboda till ett nav för högerextremism.

Varför just Töreboda med lite över 9 000 invånare valts till nationell bas av Det fria Sverige kommenterar Mikael M Karlsson såhär:

– Töreboda är en av de städer som har betalat dyrt för den politiska utvecklingen och drabbats hårt av nedmonteringen av välfärdssamhället. Stor arbetslöshet och uppgivenhet råder. Det är en sådan stad som extremhöger profiterar på och strategiskt väljer för att kunna etablera sig. Om vi låter dem göra detta ostört kommer det att kosta dyrt, det är inte bara Töreboda som drabbas, utan hela Sverige.


En bred verksamhetsplan

Det var i höstas som Expo avslöjade att Det fria Sverige köpt en fastighet i Töreboda för att starta sitt allaktivitetshus. Organisationen har sina rötter i Vit makt-rörelsen och hade redan samlat in en miljon kronor för ändamålet. Verksamheten har ett brett mål och fokuserar bland annat på vad de kallar folkbildning. På hemsidan finns en rad artiklar om konservativa värderingar med fokus på familj, tradition och ultranationalistiska ideal, som i regel skrivs av rörelsens ideolog Magnus Söderman under kategorin ”fördjupning”.

I Expos rapportering framgår Det fria Sveriges långsiktiga mål: ”På sikt vill man skaffa flera hus, och även överta eller starta affärsrörelser i bostadsområden man anser ’ockuperade’. Inspirationen kommer framför allt från den tidiga arbetarrörelsen, som byggde parallella samhällsstrukturer med sina Folkets hus, sin bildningsverksamhet och sina Konsumbutiker”. 

Modellen Svenskarnas hus ska, enligt organisationens hemsida, spridas i hela Sverige och målet är att ”utbilda och mobilisera nerifrån” för att långsiktigt stärka ”den nationella kampen” i Sverige. Styrelseledamoten Daniel Frändelöv beskriver satsningen som ”en milstolpe i den nationella kampen” och föreningens ordförande Dan Eriksson säger att ”något liknande har inte funnits i Sverige sedan Manhemsalen”. Samfundet Manhem var en nazistisk förening i Sverige grundad 1934 av den svenska nazisten Carl-Ernfrid Carlberg, vilket Expo skrev om i samband med inköpet av lokalen i Töreboda 2018.


Samling inför första maj

Den 27 april, helgen innan den öppet nazistiska Nordiska motståndsrörelsens första maj-demonstrationer i Ludvika och Kungälv, hade Det fria Sverige bjudit in den ökände italienske nyfascisten Roberto Fiore för att tala på Svenskarnas hus i Töreboda. Det anordnades bussresor för intresserade från Stockholm till Töreboda. Fiore ska enligt värden ha talat om ”utvecklingen i Europa: Gula västarna, den politiska utvecklingen med Lega i Italien och Vox i Spanien. Vad betyder allt detta och vart är vi på väg?”.

På Det fria Sveriges hemsida får icke medlemmar inte tillgång till det som sagts på mötet. I skrivande stund finns ingen information om vad den inbjudne italienska högerextremisten talade om eller hur många som deltagit.


Alternativt hus för sammanhållning

Nu larmar lokalföreningen Tillsammans för Töreboda antirasistiska och demokratiska rörelser i Sverige om vikten av nationell solidaritet med Töreboda. Förbundet Tillsammansskapet ser behov av ett starkt demokratiskt alternativ till högerextremisternas projekt Svenskarnas hus, och lanserar nu en rikstäckande insamlingskampanj för att bygga ett Sammanhållningens hus i Töreboda.

Omkring en miljon kronor behöver samlas in. Mer information för den som vill visa sitt stöd finns på Tillsammansskapets Facebook-sida och på förbundets hemsida. Tillsammansskapet bjuder också in andra organisationer till samarbete i skapandet av Sammanhållningens hus.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: