Nyanslöst om vård för unga med könsdysfori i SVT

2019-04-05 | FemPers padlock 1

INRIKES

SVT:s Uppdrag granskning lyfte i måndags fram den stora ökningen av personer, främst unga kvinnor, som söker vård för könsdysfori. Två personer som genomgått könskorrigering, och i efterhand ångrar detta, intervjuas, liksom flera föräldrar som ifrågasätter den vård som erbjudits deras barn. Tesen i programmet är att oåterkalleliga ingrepp utförs alltför lättvindigt. Även personer som arbetar inom transvården intervjuas.

Programmet har väckt både oro och ilska bland transpersoner, experter och andra som är engagerade i frågan. RFSL skriver i ett uttalande att programmet förenklar, även om de håller med om att transvården behöver förbättras, och att ökningen av vårdsökande bör utredas: ”Programmet visar bara personer som är skeptiska till vård som har getts, det finns inga berättelser från personer som mår bättre av sin vård eller som mår dåligt av bristande tillgång på vård, de två perspektiv som vi oftast möter.”

RFSL menar också att reportaget ”kan upplevas som förvirrande eftersom det ofta är oklart om det pratas om antalet remisser eller om antalet faktiska diagnoser, om unga eller om vuxna, och om Sverige eller om andra länder”. Bland annat hänvisas till en kritiserad studie som bygger enbart på en enkät till föräldrar i USA och Storbritannien som är skeptiska till sina barns könsidentitet.

Inte heller i Uppdrag granskning kommer barnen till de skeptiska föräldrarna till tals. En av de ungdomar vars förälder intervjuades bemöter påståendena som görs i programmet på Twitter, och skriver bland annat: ”Vill klargöra att beskrivningen av mig i @granskning är falsk och att min mamma ljög om informationen hon spred om mig. Dessutom tog det 1 och 1/2 ÅR innan jag fick påbörja behandling och 6 månader till innan jag fick tid för masektomi. Framställdes som jag fick allt direkt.”

Transformering, som är ett gemensamt initativ av RFSL och RFSL ungdom, bemöter missuppfattningar och frågetecken när det gäller könsbekräftande vård för unga med könsdysfori i ett dokument med frågor och svar. Transformering betonar att barns, liksom vuxnas, könsidentitet och reflekterande kring kön alltid ska respekteras och bemötas på ett sätt som skapar trygghet för individen. ”Att avgöra om könsdysforin kan anses vara varaktig eller inte och vilken behandling som då kan vara lämplig för barnet är en uppgift som ska överlåtas till de specialiserade multidisciplinära team som arbetar just med utredning och behandling av barn med könsdysfori”, skriver Transformering.

Transföreningen FPES kommenterar programmet i ett inlägg på Facebook där de lyfter frågor som inte belystes och konstaterar bland annat att: ”Det är viktigt att ungdomar utreds av kompetenta och välutbildade personer i särskilda utredningsteam. Konsekvenserna av felaktiga behandlingar kan bli allvarliga.”

Skådespelaren och journalisten Aleksa Lundberg, aktuell med självbiografiska uppväxtskildringen Bögtjejen, komplicerar också bilden som framkommer i Uppdrag granskning i en intervju med Nyhetsmorgon i TV4, samtidigt som hon menar att varje ångerfall är en tragedi.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20190405 - Inga-Lisa Sangregorio

Bra att Uppdrag granskning tar upp frågan, riskabelt att sjukvården och politikerna är så snabba att hoppa på nya trender. Att operera bort brösten på en 14-åring med hänvisning till att hennes kvinnlighet vållade henne ett så oerhört lidande kommer nog att framstå som ett av de mest bisarra ingreppen sedan den tiden då hysteri "botades" genom att man opererade bort livmodern. Intervjun med Aleksa Lundberg i Nyhetsmorgon antydde en annan möjlighet: trots att hon inte ångrar sina egna beslut önskar hon att det funnits möjlighet att inte behöva välja sida, i varje fall inte så snabbt och slutgiltigt. De androgyna gestalter som ofta är de mest lockande både i litteraturen och i verkligheten - inte har de behövt ta till operationer och hormonbehandlingar?

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: