Nära 100 000 feminister demonstrerade på Veronas gator när abortmotståndare från hela världen samlades till familjekongress i staden.

Massprotester mot global antifeministisk samling i Italien

2019-04-02 | Christin Sandberg padlock

UTRIKES

I helgen samlades högernationalistiska och ultrareligiösa grupper från den internationella pro life-rörelsen i den italienska staden Verona. Det är en rörelse i medvind med ett ökat starkt politiskt stöd i Europa. Feministerna svarade med att samla närmare hundratusen personer som marscherade genom gatorna under parollen ”Verona Città Transfemminista” – staden för gränsöverskridande feminism. Christin Sandberg följde händelserna på plats.

RELATERADE ARTIKLAR:

2018-05-23 | 40-årig aborträtt i Italien med stora brister i tillämpningen

2018-02-02 | Unga feministers röster inför valet i Italien 2018

2017-12-08 | Feminism konstant motvikt till populismen i Italien

2017-11-27 | Feministiska landvinningar hotas av värdekonservativa kvinnor

2017-07-21 | Aborträtten i Italien hotad

Under tre dagar samlades Världskongressen för familjer i Verona med målet att knyta politiska allierade till sig inför det kommande EU-valet.

– Vi vill sätta familjen och livet i centrum för politiken inför EU-valet, sade Jacopo Coghe, vice ordförande för kongressen World congress of families, i sitt inledningsanförande.

Verona har självutnämnt sig som ”staden för livet”. Här är hjärtat för den konservativa, nationalistiska, italienska högern. Politikerna i staden har fattat beslut som i praktiken kringskär abortlagstiftningen, förbjudit genus- och sexualundervisning i skolan och censurerat böcker om mångfald. Utländska medborgare stöter på en rad byråkratiska hinder som gör det svårt att leva och integrera sig i staden.

Borgmästaren Federico Sboarinas gav Världskongressen för familjer sitt fulla stöd. Och ställde ett palats mitt i centrum till organisatörernas förfogande. Feministnätverket Non una di meno (NUDM) – Inte en mindre – i Verona svarade med att samma helg anordna en demonstration, parallella föreläsningar och kulturevenemang.

– Vi demonstrerar dels för att vi inte delar det innehåll, med fokus på den ”naturliga” patriarkala familjen som bas för all politik, som kongressen representerar och dels för att kongressen fått uppbackning från demokratiska politiska institutioner och sponsras med skattepengar, sade Laura Sebastio en av organisatörerna från Non una di meno Verona.Bild: Christin Sandberg


Runt trettio lokalgrupper i olika städer i nätverket Non una di meno var involverade i förberedelserna. Nätverket, som bildades efter den argentinska förlagan Ni una menos, har sedan 2016 växt i takt med att det ideella engagemanget och antalet lokalgrupper ökat runtom i landet.

– Non una di meno är en inkluderande koalition med plats för alla: kvinnor, feminister och trans- och hbtq-personer oavsett var i världen de kommer ifrån. Ingen lämnas utanför och det uppskattar vi, sade Porpora Morcasciano, transaktivist, under presskonferensen anordnad av Non una di meno.

Till Verona hade flera internationella feminister bjudits in. En av dem var polska Elzbieta Korolczuk, forskare i sociologi vid Södertörns och Warszawas universitet.

– Det är viktigt att utbyta information och erfarenheter kring vad som händer i olika länder, för att se vilka strategier de ultrakonservativa har och hur vi kan avancera vår agenda, säger hon.


Sluten kongress – öppen motdemonstration

Den första Världskongressen för familjer hölls i Prag 1997. Den innebar ett närmande mellan den amerikanska religiösa högern, som var emot abort, skilsmässa och homosexualitet och rysk-ortodoxa företrädare som var oroade över de minskade födelsetalen och rådande familjevärderingar. Sedan dess har organisationen vuxit och framför allt blivit mer politiserad. Den har hittat starkt stöd bland konservativa och nationalistiska höger- och extremhögerpartier.

Kontrasten är total. Kongressen är en sluten sammankomst, journalisterna får nöja sig med att följa den officiella delen på skärmar inifrån pressrummet. Majoriteten av talarna är medelålders vita män och utanför pågår en rigorös säkerhetsinsats. Demonstrationen, som har organiserats av ideella krafter, är en öppen och inkluderande tillställning. Det är människor i alla åldrar och stämningen är festlig.

Forskaren Elzbieta Korolczuk tycker att det är oroväckande att högerpolitiska, ultrakonservativa och religiösa grupper har kidnappat språkbruket kring familj och barn.

– De talar om välfärd och behovet av familjepolitik som underlättar för familjer. Det är strategiskt eftersom det är ämnen som ligger folket varmt om hjärtat, säger hon.


Sneglar mot Ungern

Bland talarna på kongressen finns bland andra Ungerns familjeminister Katalin Novak, som talar om hur den ungerska regeringen har infört ekonomiska bidrag och skattelättnader för kvinnor som föder barn. Ju fler barn desto mer pengar. Det är en modell för familjepolitik som Italien, som brottas med historiskt låga födelsetal, sneglar på.

Laura Sebastio från Non una di meno Verona håller med om att förslag på fler dagisplatser och bättre möjligheter för kvinnor att kombinera arbete och familj vinner gehör hos alla grupper. Men hon varnar för att de lagförslag som tagits fram i Italien på sistone går i en helt annan riktning.

– Vi har ett förslag till ny familjelag som skulle göra det obligatoriskt för par som vill separera och har barn tillsammans att betala för medling hos privata aktörer samt tvinga barn som utsatts för våld eller vittnat om våld från pappan i hemmet att bo hos båda föräldrarna, säger hon.

Förslaget om ekonomiskt stöd till familjer, kallar Sebastio fascistiskt, eftersom det endast är riktat till en specifik grupp, det vill säga heterosexuella familjer som väljer att skaffa många italienska barn.

– I det finns en tanke om att ju fler barn du har desto mer är du, säger hon.


- Jag bryr mig inte om vem folk älskar, men jag kommer att bekämpa genusteorier så länge jag lever, sade inrikesminister Matteo Salvini samtidigt som feministiska motdemonstrationer pågick förbi utanför. Bild: Christin Sandberg


Attackerna mot aborträtt intensifieras

Matteo Salvini, inrikesminister och ledare för högerpopulistiska och främlingsfientliga regeringspartiet Lega, svarade undvikande på frågor om det finns planer på inskränkningar i abortlagstiftningen (1978) och rätten för samkönade par att gifta sig (2016).

– Jag har inte för avsikt att gå bakåt utan blickar framåt. Jag är för familjen och alla barns rätt till en mamma och pappa. Jag är inte intresserad av att frånta någons rättigheter, sade han under en välbevakad presskonferens.

Kongressen har väckt ilska bland många italienare. Inte minst det faktum att den backades upp av Matteo Salvini och flera andra närvarande ministrar från regeringspartiet Lega. Det andra regeringspartiet, antietablissemangspartiet Femstjärnerörelsen, valde att ta avstånd från kongressen som de menar samlade en rad fanatiker. Premiärministern Giuseppe Conte tvingades i sista stund att dra tillbaka regeringspalatsets logga från inbjudan.

Utanför kongressen lanserade det våldsbejakande fascistiska extremhögerpartiet Forza nuova, som även deltog på familjekongressen, ett förslag om folkomröstning om aborträtten. En rättighet som i Italien är lagstadgad sedan 1978 men som, så länge den har funnits, har attackerats från religiösa och politiska krafter långt ut till höger. Och dessutom ständigt obstrueras av de många samvetsvägrare bland vårdpersonalen som vägrar utföra aborter.


Offer eller maktfaktor?

Sociologen Elzbieta Korolczuk menar att Världskongressen för familjer har varit skickliga på att utmåla sig som offer.

– De påpekar ständigt hur de osynliggörs, attackeras och smutskastas i media och hur det framförts orättfärdig kritik mot inbjudna talare med extrema åsikter, säger hon och tillägger:

– Men det är faktiskt de som sitter i stans största palats uppbackade av politiker och omringade av säkerhetsvakter.

Medan kongressen på söndagen avslutades med en familjemarsch höll feministerna ett stormöte, där flera internationella feminister, bland andra Marta Dillon, frontfigur från Ni una mas Argentina, deltog.


Rykten om att extrema grupper skulle ta till våld visar sig överdrivna och trots det massiva deltagandet går genomförandet fredligt till.
Bild: Christin SandbergVerktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: