Marielle Franco.

Svart, kvinna, lesbisk, feminist: Vi minns Marielle Franco

2019-03-19 | Isi de Paula , Isabel Löfgren padlock

FEMINISM

”Rent statistiskt hade Marielle Franco inte stora chanser att överleva. Ändå gör hon det. Hon kommer att leva genom den nya generationen politiker som hon inspirerade.” Ett år efter mordet minns Isi de Paula och Isabel Löfgren en framgångsrik brasiliansk politiker som mäktiga krafter ville tysta, men istället blev en internationell symbol i kampen för demokrati.

Isabel Löfgren är konstnär och forskare, och Isi de Paula journalist, båda är medlemmar i gruppen Brassar – brasilianare och Brasiliens vänner i Sverige.

Brasilien är ett av de mest våldsamma länderna i världen och det finns vissa grupper som är särskilt utsatta för det våldet – i synnerhet efter att Jair Bolsonaro blev president, bland dem svarta, kvinnor, hbtq-personer och aktivister. Marielle Franco räknades in i alla de fyra kategorierna, och var dessutom en folkvald politiker i Rio de Janeiros kommunfullmäktige. Hon mördades den 14 mars 2018, 38 år gammal, i Rio de Janeiro. Eller snarare avrättades. Av vem och varför är frågor som man har krävt svar på från myndigheterna sedan dess. Bara några dagar innan mordets årsdag greps gärningsmännen, skytten, och dennes chaufför. Men vem som beställde mordet vet vi inte än. Svaret på frågan ”vem mördade Marielle Franco?” gav upphov till en ny: ”Vem beställde mordet på Marielle Franco?”

Marielle Franco är född och uppvuxen i Maré, en favela i Rio de Janeiro. Hela hennes gärning är präglad av politiken, eller bristen därav, i Rios favelor. Där hade hon sina första jobb med lokala organisationer och därför kände hon till de problem som drabbar favelaborna. Som ung mamma vid 19 års ålder fick hon uppleva moderskapets svårigheter och behovet av att studera och göra karriär. Hon bestämde sig för att jobba med mänskliga rättigheter när en vän avled efter en skottlossning mellan poliser och droghandlare i Maré.

Vid ett av Rios bästa universitet, där väldigt få svarta kvinnor från en favela studerat, utbildade sig Marielle Franco till sociolog. Därefter tog hon sin masterexamen i offentlig förvaltning med en avhandling om säkerhetsprogrammet UPP, polisens särskilda insatsstyrka i Rios favelor. Med permanenta polisinsatser och sociala program sedan 2008 har programmet inte helt lyckats med att minska kriminalitet till de önskade nivåer, vilket Franco var kritisk emot.

Marielle Francos karriär i politiken hade sedan sin början 2006, med fokus på mänskliga rättigheter i favelornas sammanhang, särskild under de nio åren då hon arbetade som parlamentarisk assistent till Marcelo Freixo en känd vänsterpolitiker som har ägnat sin karriär åt att bekämpa milícias – de paramilitära grupper som kontrollerar flera favelor i Rio. Tio år senare blev hon själv vald till kommunfullmäktigeledamot.

Hon blev den kvinna som fått näst flest röster i Rios politiska historia i valet till denna position, och kom på femte plats i antal röster denna valomgång. 2017 påbörjade hon sitt arbete i Rios stadshus och under den korta perioden hon var verksam där hann hon skriva fler än 20 lagförslag med fokus på kvinnors och hbtq-rättigheter, samt om markrättigheter för kvinnor i favelor. Några dagar innan hon mördades hade Marielle Franco utnämnts till chef för en kommission som skulle undersöka militära ingripanden i Rios favelor efter att polisstyrkans insatser misslyckats. Men det arbetet hann inte Marielle berätta om.

På kvällen för mordet hade hon deltagit i ett evenemang med rubriken ”Svarta kvinnor förändrar strukturer” i ett kulturhus i centrala Rio. Hon stödde aktivt kulturella och entreprenöriella initiativ av och med svarta kvinnor och andra marginaliserade grupper. Efter den kvällen blev det ingen framtid för just henne, hon som redan hade åstadkommit så mycket. När hon lämnade eventet hölls hennes bil fast i ett bakhåll.

En man sköt mot Marielle Franco och hennes chaufför, Anderson Gomes. En tredje person i bilen överlevde, pressattachén, och kunde först nyligen återvända till Rio och prata om det som hände i relativ trygghet.

Marielle Franco deltog i flera kommissioner som undersökte mänskliga rättigheter i områden som styrs av miliser. I favelan Rio das Pedras, på andra sidan stan, har Rios paramilitära grupper ett stort fäste sedan 20 år tillbaka. Hon hade börjat knyta kontakter med olika grupper – särskilt kvinnogrupper – i denna favela för att kunna rädda de mest utsatta från att vräkas från sina hus när områdets tomter olagligt ockuperas av miliser för att vidare exploateras ekonomiskt.

Till dessa miliser hör de två männen som anklagas för att ha mördat henne. Båda är före detta militärpoliser och agerar som mördare på beställning samt vapenhandlare. En av dem bor bara några meter bort från Bolsonaro, i en lyxvilla i en dyr stadsdel i Rio. Frågan är nu vem som beställde hennes död och vad som är motivet bakom det brutala mordet på en av Brasiliens klarast lysande stjärnor i politiken.

”Hur många fler behöver dö för att stoppa detta krig?” twittrade Marielle Franco dagen innan mordet.

Feminismen var alltid uppenbar i Marielle Francos gärning, i varje ord och aktion, och hennes framgång på den politiska scenen gick hand i hand med en blomstrande period för feminismen i Brasilien. Inför en stigande konservatism på regeringsnivå gick kvinnorna ut på gatorna i ett uppror vars höjdpunkt var den ”feministiska våren” 2015. Sedan dess har allt fler kvinnor börjat delta i offentliga debatter med en ny akademiskt inspirerad vokabulär, och att ta plats i politiken. Det gäller till och med de kvinnor som, på samma sätt som Marielle Franco, marginaliseras på grund av sin hudfärg, sexuell läggning, könsidentitet eller social klass. Marielle Franco tillhörde den gruppen som kallades för ”favelans intellektuella”.

Som en följd av mordet på Marielle Franco har den feministiska våren i Brasilien fått ny energi. ”De försökte att begrava dig, men de visste inte att du var ett frö”, sjöng kvinnor som marscherade i demonstrationer till hennes ära över hela landet. Denna kvinnorörelse hade inflytande i motståndet mot Bolsonaro senare under valåret. Presidentvalet ägde rum drygt ett halvt år efter Marielles död, men mordets påverkan är uppenbar än i dag.Marielle Francos existens var extremt provocerande för det vita etablissemanget och det var just detta som lyftes i presidentvalet med kampanjen #elenão (#intehan): att kvinnor var den politiska styrkan som kunde fälla Bolsonaros kandidatur. Jean Wyllys, Francos partikollega i PSOL, som nyligen bestämde sig för att avgå som parlamentsledamot på grund av upprepade hot mot sin säkerhet och lämnade landet, har sagt att ”Bolsonaros öde hänger på Marielles död”.

Under valkampanjerna 2018 har det symboliska våldet mot Marielle Francos minne varit uppenbart. Hon hade förärats ett minnesmärke framför stadshuset i Rio de Janeiro: en gatuskylt med hennes namn. Några dagar innan den första valomgången tog tre kandidater från Bolsonaros parti PSL bort skylten och rev den framför en hyllande publik. En av kandidaterna blev guvernör och de två andra blev delstatskongressledamöter.

Efteråt ramade en av dem in den lösrivna biten och hängde upp den på sitt kontor. Handlingen väckte en stark reaktion: rörelsen #MarielleMultiplica (#MarielleMultiplicerar). I en stor manifestation bar tusentals människor kopior av gatuskylten, som hittills fått fler än 10 000 beställningar över hela landet och utomlands. I Stockholm delade vi ut skylten, tillsammans med en grupp brasilianska kvinnor, på stan och framför den brasilianska ambassaden på valdagen.

Som politiker representerade Marielle Franco de minoritetsgrupper som är alltför bortglömda i politiken och mordet på henne väckte en stor debatt om behovet för de grupperna att komma till ledande positioner. Just nu består lite mer än en fjärdedel av Brasiliens parlament av svarta människor, trots att de utgör över hälften av Brasiliens befolkning.

När det gäller andelen kvinnor i politiken är underrepresentationen i Brasilien, med endast 9 procent, enorm. Samtidigt har parlamenten på global nivå i år registrerat det största genomsnittet någonsin, 20,7 procent. Brasilien har dessutom valt den mest konservativa kongressen sedan den senaste diktaturen.

I detta sammanhang syns vikten av att det nu finns flera efterträdare till Marielle Franco. Efter det senaste valet har antalet svarta kvinnor i parlamentet ökat, liksom antalet kvinnor som identifierar sig själva som feminister. Det blev också rekord i representation för hbtq-personer. Antalet kandidater ökade med 386 procent sedan valet innan och för första gången blev transkvinnor invalda. Trots att motståndet inte räckte för att stoppa Bolsonaros seger är det ett faktum att denna generation är den mest politiskt medvetna i Brasiliens historia.

Baksidan av det uppvaknandet är det pågående kriget i sociala medier som sprider högerextremistiska budskap. Dagligen har det brasilianska folket fört en ideologisk kamp i båda ändar, ett mediekrig som förverkligas genom det stigande våldet i landet. Mindre än en timme efter att Marielle Franco dödats började sociala medier flöda av falska nyheter som upprepade fördomar om svarta kvinnor och favelabor: man skrev att hon säkert hade dödats av sina kontakter i drogkarteller, eller att det var hennes barns ”drog-pappa” som hade hämnats på henne.

Bara några veckor efter mordet varnade en tankesmedja som analyserar sociala medier och politik i Brasilien för att attacken med falska nyheter mot Marielle Franco skulle upprepas under presidentvalet. De hade rätt. Hennes team tvingades lägga till en flik, ”Sanningen om Marielle”, på hennes hemsida.

En sanning om Marielle Franco är att hon ingår i en dyster statistik. I Brasilien har 80 kandidater dödats under politiska kampanjer de senaste tio åren, de flesta kongressledamöter, och 13 av dessa i delstaten Rio de Janeiro. Hittills 2019 har antalet mördade kvinnor fördubblats jämfört med i fjol och undersökningar visar att svarta kvinnor löper 71 procent större risk att mördas än vita kvinnor. Sammanlagt dödas svarta personer i dubbelt så stor utsträckning som vita i Brasilien. Dessutom är landet bland de ledande i antalet mord på hbtq-personer och aktivister. Rent statistiskt hade Marielle Franco inte stora chanser att överleva. Ändå gör hon det. Hon kommer att leva genom den nya generationen politiker som hon inspirerade.

Vad händer när en helt orädd svart, lesbisk kvinna från en favela får en maktposition? Det Marielle Franco gjorde var att ifrågasätta hela det enorma, komplexa säkerhetssystemet och maktstrukturerna i Rio och föra upp frågan till nationell nivå. Marielle Francos död beställdes av dessa makter. Hon kanske visste för mycket, och var beredd att säga något.

Mordet på Marielle Franco var ett försök att tysta. Ett misslyckat försök: nu är Marielle en internationell symbol i kampen för demokrati. Hennes påverkan på politiken i Brasilien uppenbarar minoritetsgruppernas avgörande roll i att åstadkomma verkliga förändringar. Marielle Franco ville inte bli en martyr, hon ville vara en del av en ny politisk generation där allas liv är viktiga.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: