Nora Adin Fares, redaktör på Kontext press.

”Opartisk journalistik kan aldrig ta över fascistisk retorik”

2019-03-11 | Jenny Rönngren padlock

INRIKES

Förra fredagen, den 1 mars, lanserades nya medieplattformen Kontext. Ambitionen är att vara en motröst mot den förskjutning i det offentliga samtalet som redaktionsmedlemmarna identifierat och vill utmana och problematisera, berättar Nora Adin Fares, redaktör för Livet, en av tre avdelningar tillsammans med Kultur och Politik. Tema för det första numret är förbud.

Kontext utlovar kritisk underhållning och eftertänksam journalistik i en tid när branschen krisar, jagar klick och avhumaniserande retorik normaliseras. Hur ser ni på relationen mellan att erbjuda alternativ och att påverka den här utvecklingen?

– Kontext har tillkommit ur att vi som redaktion oberoende av varandra identifierat främst två saker. Hur fascismen vuxit sig stark och inte bara påverkat politiken utan även journalistiken. Att frågor som villkorar det mänskliga värdet ställs upp som rimliga frågeställningar i medier. Där vill Kontext vara en motröst som står stadigt och hävdar att opartisk journalistik aldrig kan ta över fascistisk retorik. Men vi ser även en lucka kring vilken journalistik som produceras i dag och från vems perspektiv den utgår. Vi kommer att använda plattformen för att skapa journalistik som är analytisk, påläst och reflekterande snarare än att fokusera på snabb nyhetsförmedling. Genom att inte anamma problemformuleringar och kritisera det språkbruk som smugit sig in i medierna ser vi till att inte låta förskjutningen i det offentliga samtalet slinka förbi.


Ni hade lanseringsfest i fredags och samma dag kom sajten upp. Vilka utmaningar har ni mött under förberedelsetiden?

– Vi har ju startat en plattform helt och hållet från grunden, helt ideellt, och jobbat i ett halvår med att bygga upp en redaktion, material, kontakter osv som alla har ställt upp gratis. Bara det har varit en utmaning att bolla med det övriga livet. Men gång på gång har det också slagit oss vilket enormt arbete som ligger bakom Kontext som helhet, och hur många som bidragit, skapat och format plattformen tillsammans med oss i redaktionen. Det har alltid varit peppigt och det var enorm fint att se så många olika personer samlade på releasefesten som tror på Kontext!


Hur har responsen varit hittills, på första numret och swish-kampanjen?

– Hittills har responsen varit fantastisk, och då har vi bara släppt en liten del av vad som kommer under månaden. Våra läsare skickar pepp överallt och har uttryckt en längtan efter en plattform som Kontext, som vågar utmana och kritisera. Det känns fint att så många delar vår vision och vill bidra till att Kontext ska växa och skriver fina meddelanden som Swish-hälsningar. Vi tar det på stort allvar och varenda krona kommer att användas till Kontexts journalistik. Vi har även fått stor uppmärksamhet av branschen genom Kulturnytt i P1, ettan på SVD Kultur och mycket fina ord i Aftonbladet. Jag ser det som att även branschen längtar efter något nytt!


När kommer nästa nummer, och vad kan följare förvänta sig fram till dess?

– Under hela mars kommer vi fortsätta behandla temat Förbud ur olika vinklar och fylla på med material från de olika redaktionerna. Vi kommer att ta oss an fyra teman per år som avhandlas under en månad, däremellan kommer vi låta sajten rulla på utan ett specifikt tema och jobba med andra frågor och perspektiv som vi också tycker är viktiga. Men allra närmast efter förbudstemat kan våra läsare fortsätta förvänta sig reportage, essäer, test, poddar, videos, chattar, poesi och en särskild bevakning av EU-valet då vår ena politiska redaktör åker ner till Bryssel med vår inhousetecknare för att skildra det.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: