#8mars: Vi förnyar våra kamplöften!

2019-03-08 | Latinamerikanska aktivister padlock

OPINION

”Våra erfarenheter av förtryck även på andra breddgrader är just de som sett till att våra livsryggsäckar bär på rebelliska krafter och erfarenheter av kamp. Därför vill vi fortsätta kämpa även här”, skriver en rad aktivister med rötter i Latinamerika och uppmanar till gemensam kamp till försvar för vunna rättigheter och för fortsatta framgångar.

Vi, de upproriska och okuvliga arvingarna till de kvinnor som kämpat mot förtryck och för rättigheter under tusentals år, bjuder er att uppmärksamma den internationella kvinnodagen. En dag då vi lyfter fram vår kollektiva kamp och våra segrar mot kapitalism, patriarkat, rasism, kolonialism och klimatkris.

Vi är arvingar till de urfolkskvinnor och afroättlingar som utmanat kolonialism och rasism, och arvingar till de som i Europa brändes på patriarkala bål när de utmanade makterna.

Vi är arvingar till de socialistiska kvinnor som för 109 år sedan instiftade den internationella kvinnodagen, en dag för att hylla den internationella kvinnokampen.

Vi är de som flytt från förtryck, diktaturer och krig skapade av en global kolonial och kapitalistisk ordning. Eller som kommit hit av andra anledningar. Hur vi än kom hit finns vi nu här och bygger upp detta samhälle.

Vi är de som sliter i de lägst värderade och sämst betalda arbetena. Ändå ses vi som integrationsproblem och inte som en tillgång.

Det är vi som oroas när våra bostadsorter utarmas i takt med att välfärden försvinner, våra rättigheter urholkas och vi drabbas av våld och stigmatisering.

Men våra erfarenheter av förtryck även på andra breddgrader är just de som sett till att våra livsryggsäckar bär på rebelliska krafter och erfarenheter av kamp. Därför vill vi fortsätta kämpa även här.

Vi vill lyfta fram arbetarkvinnornas kamp mot klasstrukturer, patriarkat och rasism genom fackliga feministiska förslag både i Latinamerika och Sverige.

Vi vill lyfta fram hur kvinnor och transpersoner, inte minst i Latinamerika, utmanar patriarkatets försök att bestämma över våra kroppar.

Vi vill utmana rasismen som ifrågasätter våra kroppar både i Latinamerika och Europa. Rasismen splittrar arbetarklassen och feminister. Vi vill därför vara med en antirasistisk feminism där vi alla får plats, inte minst afroättlingar, urfolk och våra muslimska systrar.

Vi är här för att vi vill lyfta fram alla våra medsyskon som drabbas hårt för att de befinner sig utanför systemet, som papperslösa flyktingar eller EU-migranter. De som tvingas att förödmjuka sig, sälja sin arbetskraft svart eller sälja sina kroppar för att kunna överleva.

Vi är även här för att vi som feminister vill utmana de kapitalistiska försöken att förgöra livet på planeten och ödeläggelsen av den biologiska mångfalden. Vi vill se insatser för att motverka klimatkrisen som kapitalismen tvingat in mänskligheten i.

I dag gäller vår kamp inte minst försvaret av den allt mer hotade Moder jord, moder till allt levande inklusive oss själva som blir plundrad, misshandlad, våldtagen och överhettad av patriarkat och kapitalistisk girighet!

Därför vill vi denna internationella kvinnodag hedra de som kämpat och ännu kämpar globalt. Det gör vi bäst genom att förnya våra kamplöften till försvar av mänskligheten och planeten och det vill vi göra tillsammans, för det är bara genom gemensam kamp rättigheter har vunnits genom historien och kommer att fortsätta vinnas!


Comité de Solidaridad Internacional

Silvia Leiva

Ximena Serrano

Feministas latinoamerican@s en Fi

Paulina Torres Huaiquimil, Fi Stockholm

Milka Saxlund, Fi Stockholm

Maria Starck, Fi Stockholm

Dolores Calvo, Fi Stockholm

Anton Gómes, Fi Stockholm

Camila Hidalgo, Fi Malmö

Alejandra Gomez Lozano, Fi Malmö

Alicia Nathansson Thulin, Fi Uppsala

Carmen Blanco Valer, Fi Uppsala

Alida Gadea, Fi Lund

Monica Albornoz, artist, Uppsala

Alejandra Valdez, medlem i Mama Killa, boliviansk kulturförening i Uppsala

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: