Raseri mot polisers och ordningsvakters övervåld

2019-02-26 | FemPers padlock

INRIKES

Tre protestmanifestationer i Stockholm, Göteborg och Malmö uppmärksammade i helgen polisers och ordningsvakters övervåld, rasprofilering och rasism. ”Sluta tro att ni står över lagen för att det gör ni inte”, var ett av budskapen som Amie Bramme Sey från Raserietpodden framförde på demonstrationen i Kungsträdgården.

Feministiskt perspektiv livesände från demonstrationen i Stockholm.

Afrosvenskarnas forum för rättvisa livesände från demonstrationen i Malmö.


RELATERADE ARTIKLAR:

2019-01-29 | Järvabor efter misshandeln i Kista: ”Alla barn är allas barn”

2018-09-09 | Ett kärleksporträtt av mammorna

2018-01-19 | För att stoppa våldsspiraler krävs förtroende för polisen

2017-12-15 | Ny rapport bekräftar rasprofilering

2017-11-17 |Marken brinner visar oss att motstånd är möjligt

2017-09-22 | En nationell och strukturell kris

2017-06-07 | ”Inte första gången som min son får stryk av polisen”

2015-09-11 | ”Våra perspektiv är ju livsviktiga i en omvärldsanalys”

2014-09-10 | Nutidens rasism i backspegeln

2013-06-07 | Fanon i Husby

I Kungsträdgården i Stockholm mobiliserade arrangörerna Aris och Raseriet fler än 2 000 personer till en demonstrationen riktade protester mot ”särbehandling av icke-vita människor, rasprofilering och rasism, diskriminering med afrofobiska motiv och för allas rätt att röra sig fritt och tryggt i Sverige”.

En rad aktuella händelser ligger bakom protesterna i de svenska storstäderna: ordningsvakters våld mot män på väg från finalen av Ortens bästa poet vid ingången till tunnelbanan i Husby, ordningsvakters våld mot barn i Kista, våldsamt ingripande mot en höggravid kvinna i Stockholms tunnelbana av vakter som, skulle det visa sig, tidigare anmälts för att de tagit strypgrepp på en kvinna när hon protesterade mot deras våld, samt sjukhusvakters misshandel med batong av en man som sökte vård för sin döende mamma i Malmö.

En kravlista lästes upp på demonstrationen på Kungsträdgården i Stockholm vilken sammanfattar manifestationernas budskap:

 • Sluta vara extra misstänksamma mot människor som inte ser ut som er själva

 • Sluta missbruka er makt i vår kollektivtrafik och offentliga rum och våra gator och torg

 • Sluta använda våld som första handlingsalternativ och för att hejda en inte redan våldsam situation

 • Sluta putta barn

 • Sluta tro att ni står över lagen för att det gör ni inte

 • Sluta att utreda er själva

 • Sluta vara tysta när era kollegor säger rasistiska saker

 • Sluta förminska våra vittnesmål över era övergrepp

 • Sluta vara rädda för att prata om era förutfattade meningar och era rasistiska tankar om människor, ni är anställda av en statlig myndighet för att rädda människor

 • Sluta säga ”inte alla poliser och ordningsvakter” när vi pratar om att väldigt många svarta och bruna svenskar faller offer för era övergrepp

 • Sluta trakassera och rasprofilera oss

Amie Bramme Sey från Raseriet-podden påpekade att det är svårt att arbeta med konkreta lösningar mot strukturerat rasism inom polisen och väktaryrket när de hela tiden vägrar erkänna att det ens finns ett problem. Hon påpekade att rasism och sexism finns i hela samhället och undrade varför poliser och väktare skulle vara undantagna. Amie Bramme Sey menade att det inte kan vara ett sammanträffande att samma ordningsvakter använde övervåld både mot den gravida kvinnan i Hötorget och tidigare mot ett par resenärer vid Fridhemsplan i Stockholm. Tvärtom ser hon detta som tecken på en rådande kultur som finns bland ordningsvakter och poliser och skapar enorma problem.

Feministiskt perspektiv var på plats och livsände från demonstrationen som arrangerades av Fanna Ndow och Amie Bramme Sey från Raseriet-podden i samarbete med nätverket Afris, som representerades av grundaren Kebba Njie.

De första talarna var Bilan Osman från Expo, samt Emma Ström och Ilyas Hassan från Förorten mot våld (FMV).

Fortsättning med tal av Leandro Schclarek Mulinari, kriminolog, dikt och Raseriets kravlista.

Avslutning av Farhiya Feysal, vinnare i Ortens bästa poet.

Ungefär när manifestationen i Stockholm avslutades inleddes motsvarande manifestation i Göteborg. Senare samma kväll arrangerade och livesände Afrosvenskarnas forum för rättvisa (AFR) en demonstration med samma tema tillsammans med organisationerna Kontrapunkt, Revolution och Marxistiska studenter i Malmö. Bland talarna fanns Malcolm Momodou Jallow, grundare och ordförande för AFR samt riksdagsledamot för Vänsterpartiet, konstnären Phelicia Wiss med flera. Demonstrationen i Malmö inleddes och avslutades av trumgruppen Kuru Mapu.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: