Den nya sexuallagstiftningen innebär en ny positiv norm i samhället: samtyckesnormen, konstaterar pedagoger på Mariaförskolor i Stockholm.

Låt Alla hjärtans dag bli Samtyckesdagen!

2019-02-14 | Undertecknarna padlock

OPINION

Både barn och vuxna behöver lära sig att varje människa har en ovillkorlig rätt att själv bestämma över sin kropp och sexuella umgänge. För att nästa generation aldrig ska behöva skriva #metoo måste skapandet av en samtyckeskultur börja tidigt, skriver pedagoger och jämlikhetskämpar på Alla hjärtans dag.

Kristina Henkel driver Olika, som arbetar för ett jämlikt samhälle, och har skrivit boken Ge ditt barn 100 möjligheter istället för 2, Emili Törnkvist, Lorena Tyréus, Danielle Berglund, Helene Andersson arbetar på Mariaförskolor i Stockholm och Annika Nylén Nilsson, som länge arbetat för jämställdhet inom förskolan.

I alla relationer är det viktigt med samtycke. Att visa kärlek och att bry sig om någon är stort. Vad är finare än att låta Alla hjärtans dag bli en dag då alla barn får lära sig vad samtycke är?

I skolor delas rosor ut, kort med kärlekshälsningar, på förskolan skapar barnen kort med hjärtan på till sina föräldrar på Alla hjärtans dag. Men vad händer med de barn och unga som blir utan ros eller de barn som inte vill ge kärlekskort till sin förälder?

Vi vet att minst tre barn i varje barngrupp och i varje klass är utsatta för våld från någon vuxen eller blir utsatta för sexuella övergrepp. Förövaren är oftast en närstående, en förälder. Då vill en som barn inte ge förövaren ett kort med ett hjärta på. Allt detta behöver vi som möter barn och unga vara medvetna om.

År 2018 fick Sverige samtyckeslagen, en ny sexualbrottslagstiftning som bygger på frivillighet. Syftet med lagen är att verka normerande, förändra attityder, värderingar och destruktiva manliga beteenden. Helt enkelt göra det tydligt att varje människa har en ovillkorlig rätt att själv bestämma över sin kropp och sexuella umgänge. Det innebär att vi har en ny positiv norm i samhället: samtyckesnormen!

Samtycke handlar inte bara om sexuella relationer och möten, utan är en kultur som behöver etableras i alla relationer. Samtycke handlar om att vara lyhörd och observant på att ens vänner, familj, de vi möter – ja alla – samtycker till det vi gör tillsammans. För att vi ska kunna förändra och skapa denna nya kultur behöver vi börja tidigt, redan i förskolan och i skolan. Det blir ett sätt att förändra för att skapa en framtid där #metoo gjorde skillnad, och var en väckarklocka för vårt samhälle.

Enligt Skollagen är de grundläggande värdena i skolan och förskolan ”individens frihet och integritet, alla människors lika värde, jämställdhet samt solidaritet”. Stora och viktiga ord som förpliktigar. För att alla barn ska få ha sin integritet och frihet behöver vi etablera en samtyckeskultur. Det innebär att alla barn och vuxna behöver lära sig ordet samtycke och vad det innebär.

Som vuxen kan du förändra genom att börja använda ordet samtycke. Prata med barnen om hur vi vet om någon vill. Kan vi se det på personen? Kan vi se på någon om hen vill cykla? Kan vi se på någon om hen vill rita enhörningar? Kan vi se på någon att hen vill leka jaga-lek? Men också vad vi ska göra om vi blir osäkra. Att lära alla barn att det alltid är bättre att fråga två gånger än att gå över någons gräns. Vill du rita enhörningar med mig? Nej jag tycker det är tråkigt att alltid rita enhörningar, jag vill rita vanliga hästar! Vad bra då vet jag!

Vi arbetar med Sveriges framtida makthavare – barnen. Därför kommer vi att börja fira Samtyckesdagen på Alla hjärtans dag. Det innebär att vi tillsammans kommer att lyfta vad samtycke är, göra rollspel, prata om och gestalta olika känslor, visa hur vi gör för att respektera våra egna och andra människors gränser, öva tillsammans på att fråga varandra: Vill du dansa? Vill du ha en kram? Vill du bygga med mig?

Vi vet att detta gör skillnad och gör att barnen kommer att känna sig säkrare på sig själva och känna trygghet och tillit. Nu arbetar vi för att den generation som växer upp i dag aldrig ska behöva skriva #metoo.


Kristina Henkel, Olika

Emelie Törnkvist, förskollärare

Lorena Tyréus, barnskötare

Danielle Berglund, förskollärare

Helene Andersson, barnskötare

Annika Nylén Nilsson, biträdande förskolechef


Kristina Henkel.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: