– Vi kan bara vinna, vi kan inte förlora, säger Charlotte Signahl.

Mot en plats för drömmar om demokrati i Fogelstad-anda

2019-02-02 | Jenny Rönngren padlock 2

INRIKES

När det offentliggjordes att Lilla Ulfåsa är till salu spreds annonsen som en löpeld i feminist- och kvinnorörelse-Sverige. I den byggnaden drev Fogelstadgruppen Kvinnliga medborgarskolan 1925-1955. Nu finns långt gångna planer på att köpa huset och på nytt göra det till ett centrum för folkbildning och demokrati.

Här kan du gå med i Facebookgruppen Fogelstad.

Läs mer om kvinnorna bakom Fogelstadgruppen och Kvinnliga medborgarskolan på Föreningen Fogelstads hemsida

Charlotte Signal, föreläsare och entreprenör engagerad i mänskliga rättigheter, är en av de som fick upp annonsen om försäljningen av Lilla Ulfåsa, den tidigare inspektorsbostaden på Fogelstad, i sitt Facebook-flöde.

– Då skrev jag: ”Det skulle man kunna rädda, kom igen, det här gör vi”, på kul nästan. Det blev enorm respons, så jag tänkte att vi provar en grupp.

Sagt och gjort, snart hade Facebook-gruppen Fogelstad över 1 500 medlemmar där initiativet presenteras såhär:

”Det bubblar en dröm. En dröm om ett ställe där ofta tysta röster och ord ska få höras. Ett ställe där tid, resurser och utrymme ska finnas för skapande och nedskrivande av ord och historier. Kanske en stiftelse som äger ett hus, delar ut stipendier och administrerar. Kanske en vänförening som utser stiftelsen. Att låta historien för rättigheter få synas samtidigt som nya rättighetsrörelser får möjligheter att formulera sig och få sina historier beskriva eller nedskrivna av den som är en del av rörelsen.”

Bland de som redan deltar i eller stödjer samarbetet finns Kulturföreningen Fogelstad, Fredrika Bremer-förbundet samt författaren och kulturjournalisten Ulrika Knutson, som skrev om Fogelstadgruppen i Kvinnor på gränsen till genombrott: Grupporträtt av Tidevarvets kvinnor. En del steg för att kunna delta i budgivningen har redan tagits, berättar Charlotte Signahl.

– Vi kommer att stifta en stiftelse och bilda en vänförening. Poängen är att det är tryggt att skänka pengar till en stiftelse, medan det är möjligt för alla människor att kunna gå med i en förening. Nackdelen med ekonomisk förening är att då syns det hur mycket varje individ sätter in. Och har man en vänförening blir det en människa – en röst. Så det blir mer demokratiskt än en stiftelse.


Alla välkomna

Besluten har fattats i viss dialog med gruppmedlemmarna, men främst via intensivt arbete i en mindre grupp av vänner. Eftersom budgivningen redan har börjat är det nödvändigt att agera snabbt. Det är många som har velat starta kvinnokollektiv och köpa huset för att bo på Lilla Ulfåsa.

– Folk får jättegärna buda på huset för att bo i kollektiv, det är en öppen budgivning på en fri marknad. Men jag tycker att det vore synd om det blev en privatbostad, oavsett om det var för en familj eller för fem privatpersoner som bodde där. Jag tycker att vi ska köpa det så att huset kan vara öppet för allmänheten.

Parallellt med stiftelsebildningen planeras insamlingskampanj och ett årsmöte där alla intresserade kan samlas.

– Jag hoppas årsmötet samlar många kunniga människor så vi får goda formuleringar vi kan använda på många sätt.

Så snart avtal har tecknats med Fredrika Bremer-förbundet, som kommer att administrera insamlingen, ska en kampanj dras igång. Stiftelseformen möjliggör för alla intresserade att bidra med valfri summa. Charlotte Signahl tar gärna emot tips på kontakter till möjliga finansiärer, stiftelser, människor eller andra med idéer till finansiering.

– De får gärna säga till så inte hundra kontaktar samma, och de får gärna vara med i kontaktskapandet, speciellt med de som de själva känner. Min dröm är en grupp finansiärer, många med stora bidrag och många med små bidrag, det vore jättekul.


Våga öva

Och det finns många sätt att bidra till att förverkliga planerna. För närvarande är det främst adminstrativ kompetens som behövs. Charlotte Signahl skulle gärna komma i kontakt med personer som har juridisk kompetens eller är vana att räkna på renoveringar av fastigheter. När insamlingskampanjen är lanserad behöver den ges så stor spridning som möjligt:

– Man kan uppmana alla man känner att bidra, sprida uppropet till sina mediala kontakter. Man kan göra aktiviteter för att dra in pengar, man måste inte själv ge. Man kan hitta på saker för att ge eller samla in, läsningar ur böcker, vad som helst. Det kommer ligga texter på hemsidan vi håller på att bygga som underlag.

Mobiliseringen hittills har visat att det finns stort intresse för, mycket kunskap om och aktivitet kring Fogelstadgruppens arv att samlas kring.


Vad står Fogelstadandan för för dig?

– Att våga öva demokrati, att få metoder för att öva demokrati och demokratiskt deltagande, olika former av kulturutövande i ord, sång teater, skrift, bild, alla möjliga typer av utövande, men också att öva demokratiskt deltagande. De hade till exempel Kom till måtta, en fantastisk teaterpjäs, som de satte upp om hur man övar på att vara kommunalpolitiker.

– Jag har en dröm om att varenda högstadieskola skulle spela Kom till måtta, fast i en ny version, en modern version. För mig handlar det om att inte ta demokratin för given, utan att vi tränar oss till den och att alla när man har tränat kan.


Inget att förlora

Charlotte Signahl betonar dock att verksamheten och dess innehåll inte är hennes område:

– Min styrka är att dra igång saker, fixa fram en rörelse, lyckas köpa huset. Sedan är min avsikt att helt andra personer ska driva det ideologiska arbetet och verksamheten. Jag kommer sätta en stiftelse som kan leva i många, många år. Därför ska den ha ett stort kapital där huset kan leva på avkastning från stiftelsen, så att man säkrar husets överlevnad.

Nu är utgången i stor utsträckning upp till säljaren.

– Antingen så bestämmer sig säljaren för att sälja snabbt, eller så bestämmer sig säljaren för att den har tålamod att vänta på att vi drar ihop pengar och lägger ett ännu högre bud.

Flera har påtalat hinder och svårigheter. Det har förvånat Charlotte Signahl men är inget som hållit henne tillbaka:

– Vad kan hända, om vi inte får huset, då blir det som det var innan. Det har ju inte hänt något annat. Vi kan bara vinna, vi kan inte förlora. Jag ser ett gäng saker som behöver lösas, men det är inga omöjligheter.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20190204 - Helena Sunvisson

Vilket fantastiskt, helt underbart projekt! Lägg ut facebookadressen


20190204 - Anna-Klara Bratt

https://www.facebook.com/groups/339623646830006/

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: