Enorm kvinnomanifestation i Kerala

2019-01-08 | FemPers padlock

UTRIKES

På nyårsdagen bildade tiotusentals kvinnor kedja för jämställt tillträde till det hinduiska templet Sabarimala. Enligt lokala medier sträckte sig den mänskliga kedjan längs hela den 620 kilometer långa delstaten Kerala, där templet ligger. I ett uttalande inför manifestationen bedömde delstatsregeringen att fem miljoner kvinnor skulle delta. Aktionens syfte var att stödja den domstolsorder som Högsta domstolen utfärdade i september och hävde ett tidigare kvinnoförbud.

Samtidigt var aktionen en protest mot att domstolsordern inte gäller kvinnor i menstruerande ålder och en reaktion på att de kvinnor som sedan domstolsordern utfärdades har försökt att ta sig fram till templet stoppats. Keralakvinnornas aktion har uppmärksammats stort runt om i världen.

Efter aktionen har fler kvinnor försökt ta sig in i templet. Delstatsregeringen i Kerala har ställt sig på deras sida, medan premiärminister Narendra Modis parti BJP och andra hinduiska grupper har motsatt sig Högsta domstolens beslut, som de ser som ett angrepp på deras tro.

En hindunationalistisk aktivist har dödats och flera personer skadats i samband med protester. På onsdagen satte polisen in tårgas, chockgranater och vattenkanoner för att försöka stoppa sammandrabbningar mellan framförallt konservativa grupper och anhängare till delstatens styrande vänsterorienterade partier, rapporterar Dagens nyheter.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: