Sandra Dahlén är sexualupplysare och sexualpolitisk krönikör i Feministiskt perspektiv.

Den man älskar slickar man

2018-11-17 | Sandra Dahlén padlock

INRIKES/SEXKRÖNIKAN

”Som sexualupplysare vet jag hur starkt sexskildringar påverkar människors liv och hur oerhört viktigt det är att skapa nya som handlar om sex bortom ett patriarkat eller fantastiskt sex trots ett patriarkat”, skriver Sandra Dahlén som läst nyutkomna novellsamlingen Feministisk erotik där hon finner mod men också en tystnad om det queera.

Jag läser om fingrar i alla öppningar, smisk, kroppsvätskor och oralsex. Folk förlustar sig i par, grupp eller blir iakttagna. Det är begär och kåthet som gäller i boken Feministisk erotik. Leopard förlag började med enstaka noveller på Storytel. Succén var ett faktum och det blev till att skriva fler som nyligen gavs ut i en novellsamling.

Jag tycker att det är oerhört vågat av Leopard att ge ut en sådan här bok. Bra sexskildringar anses vara något av det svåraste man kan skriva, har jag i alla fall hört författare säga. Lägg därtill att skildringarna dessutom ska egga läsaren, vilket är inbegripet i ordet erotik. Och på det utger sig samlingen för att vara just feministisk erotik. Som förlag är man då en del av väldigt starka åsikter, känslor och debatter i såväl Sverige som internationellt. Med den titeln kan man inte ducka för olika definitioner av feminism och porrkrig utan tar ställning som förlag: Vi använder ordet erotik och inte porr, och vi definierar vad just feministisk erotik är.

I och med att novellerna är så explicita i sina skildringar, och ganska ”dirty” tycker jag, utifrån mina definitioner, att uttrycket porrnoveller skulle passa bättre. Men jag antar att förlaget vill distansera sig från olika porrproducenters definition av porr eller radikalfeminismens definition av porr som något som handlar om våld. Eller så vill man bara inte hamna i en porrdebatt. Men det gör man liksom ändå.

Det jag tycker är spännande med ordet erotik är att både porraktörer i vissa sammanhang, och en hel del feminister tycker om det. Den kommersiella porrbranschen anordnar exempelvis erotikmässor med kända medverkande från porrfilmer. Jag antar att ordet erotik då används för att tvätta mainstreamporren, visa hur normal den är. Samtidigt som alltså en hel del feminister brukar skilja erotik från porr – där erotik är bra och porr är dåligt. Och just den uppdelningen kan alltså porrbranschen använda för att ”normalisera” porren. Men vad som är vad är alltså feminister inte alls överens om.

  • Men hur definieras då feministisk erotik i denna novellsamling, vad är det som skildras?

  • Alla huvudpersoner i jag-form verkar ha kvinnokroppar.

  • Det är övervägande lesbiska eller andra queera sexskildringar.

  • Tydligt ömsesidigt samspel med en aktiv huvudperson som styr sexet, är med och styr eller låter sig styras.

  • Alla inblandade är väldigt upphetsade och begär tydligt varandra.

  • Kyssar och smek i en majoritet av berättelserna.

  • Mycket fingrar in action och oralsex, särskilt mot vulva.

  • Väldigt detaljerade och explicita berättelser – många är nästan nitiska i sina uppradade beskrivningar av vilka kroppsdelar som blir stimulerade av vad och hur, som faktaspäckade redovisningar.

Jag vill poängtera något som inte finns: Penisar spelar inte någon huvudroll i sexet, särskilt inte i slida, och förekommer inte alls i någon anal. Det finns några texter där huvudpersonen har sex med en man eller två. Men det intressanta är ändå att de flesta berättelser, oavsett om män är inblandade eller inte, drar åt det queera hållet – åt det i samhällets ögon avvikande och onormala såsom sex på klubbar eller sex mellan två killar och en tjej där killarna tydligt begär varandra. Eller det lite ”smutsiga” som sex med en äldre oattraktiv man eller pegging (tjejen sätter på killen med en strap on-dildo). Därtill förekommer sex i en sunkig affärslokal med förnedring och underkastelse och andra berättelser om sex mellan tjejer.

Med tanke på att det queera så tydligt är dominerande känns ordet erotik lite malplacé. Ordet kopplar i alla fall jag ihop med antingen historiska eller finkulturella beskrivningar av sex, eller det mer mjuka och ”icke-smutsiga” sexet. I ordet ingår vanligtvis inte de feministiskt queera vyerna eller praktikerna där man mer omfamnar det porriga, eller det smutsiga, det som skevar eller det som tydligare går utanför normen – inklusive den straighta mainstreamporrnormen.

Lesbisk filmporr kan exempelvis innefatta djupa kyssar och smek men fortfarande kallas för just porr och inte erotik. Det är tydligt att Leopard vill fylla erotik med nya innebörder, vilket jag tycker är bra. Feminister behöver vidga vyer och göra det onormala normalt, inte gå med på patriarkala definitioner och praktiker. Jag har själv delvis haft den ansatsen som författare utgiven på Leopard. Samtidigt känns det lite (med betoning på lite) respektlöst att ”tvätta” det queera sexet genom att kalla det erotik och inte porr, att inte riktigt erkänna det perversa.

Men det kommer såklart finnas massvis med läsare som vill ha just Leopards definition av erotik, och som inte vill ha porr. Och kanske vinner man helt nya läsare med ordet – läsare som inte skulle öppna en bok med porrtitel. Men jag tänker nu också på ytterligare en dimension som diskuterades när filmen Fucking Åmål kom. Den firar 20 år i år och dess betydelse för lesbiska kan inte överskattas. Samtidigt var det så sorgligt att den inte lanserades som lesbisk på något sätt – inte av filmbolaget och inte av recensenterna. Det lesbiska fick liksom inte finnas utåt. I novellsamlingen Feministisk erotik finns nu också en bok med queera berättelser men en tystnad kring just det utåt.

Med det sagt vill jag återkomma till modet, och handlingskraften. Som förlag ger man ut litteratur och redaktörerna har identifierat ett litterärt tomrum. De erotiska noveller som de kunde hitta var smalt normativa – heterosexuella med rena och perfekta kroppar – och de har gjort något åt det utan att låsas av olika definitioner och minerade fält.

Som sexualupplysare vet jag hur starkt sexskildringar påverkar människors liv och hur oerhört viktigt det är att skapa nya som handlar om sex bortom ett patriarkat eller fantastiskt sex trots ett patriarkat. Och här vill jag avsluta med ett citat från Anna Suvanna Davidssons text, som tillsammans med Saga Beckers, är de som kvalitetsmässigt sticker ut, som summerar samlingen ganska bra. Bögsambon Erik säger att:

”Maggie, den man älskar slickar man. Ett visdomsord från hundarnas värld som straighta människor borde anamma oftare. Detta oavsett om det är ett tight rump- hål eller en läskig lövbiff som är mottagare.”

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: