Maria Lisa Thomasson turnerar just nu med sin monolog om renskötaren Lajla.

Starkt om ett osynliggjort arv

2018-11-16 | Alba Engström padlock

KULTUR

”Jag önskar att alla kunde få möjlighet att se Arven du fikk, det är en pjäs som borde nå ut till hela samhället”, skriver Alba Dumoulin som sett Giron sámi teáhters turnéaktuella föreställning i Stockholm, som hon hoppas ska få medieuppmärksamheten den förtjänar.

Arven du fikk

Av Marja Lisa Thomasson

Föreställningen turnerar med Giron sámi teáhter och kommer att spelas en gång till i Stockholm nu på lördag, 17 november klockan 18 på Teater Pero.

För fler spelplatser och tider runt om i landet, se Giron sámi teáthers hemsida.

Jag är inte en person som ofta blir gripen av teater eller film. Men i dag (torsdag, reds anm) såg jag en pjäs som verkligen berörde mig djupt, Arven du fikk av Marja Lisa Thomasson i samarbete med Giron sámi teáhter.

Pjäsen handlar om renskötaren Lajlas liv och tar på ett mycket starkt sätt upp ämnen som rovdjursdebatten, psykisk ohälsa, rasism och hat, som samer och renskötare utsätts för och lever med. Den tar upp perspektiv på ämnen som ofta inte tränger igenom media. Det är något av det mest samhällsaktuella jag nånsin sett.

I samtalet efter pjäsen ställdes frågan om vilket bemötande pjäsen har fått av recensenter och media, varpå Maria Lisa Thomasson svarade att de inte har fått några recensioner alls. Det gjorde mig väldigt förvånad. Jag önskar att alla kunde få möjlighet att se Arven du fikk, det är en pjäs som borde nå ut till hela samhället. Jag hoppas verkligen att pjäsen får den mediabelysning den förtjänar.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: