Pittsburgh 2018.

”Epidemi av hat” bakom antisemitiska dådet i Pittsburgh

2018-10-30 | Bella Frank padlock

UTRIKES

Berättelser om offren för den antisemitiska terrorattacken mot en judisk synagoga i Pittsburgh i USA i lördags har nu börjat komma fram. Rose Mallinger, 97 år, beskrivs som en levnadsglad och energisk kvinna, de två bröderna Rosenthal som vänliga och oskiljaktiga och Jerry Rabinowitz ihågkoms som en läkare som tidigt behandlade hiv-patienter på ett varmt och medmänskligt sätt. Samtidigt har Trump uppmanats att inte besöka staden förrän han tagit avstånd från vit nationalism.

Jerry Rabinowitz beskrivs i ett öppet brev på Facebook av Michael Kerr, medlem av organisationen Act up – the aids coalition to unleash power som grundades på 1980-talet för att hantera aids- och hiv-krisen, som en läkare som alltid stod på patientens sida. ”Förr i tiden var han den som hivpatienter gick till. Innan det fanns effektiv behandling för att bekämpa hiv så var han känd inom gruppen för att hålla oss vid liv längst. Han höll oss ofta i handen (utan gummihandskar) och alltid alltid så kramade vi om varandra när vi lämnade hans mottagning.”, skriver han bland annat i brevet och avslutar med att tacka Rabinowitz för att han fanns där för honom under den mest skrämmande perioden i hans liv.

David Rosenthal och Cecil Rosenthal var bröder och bodde tillsammans i området och beskrivs som oskiljaktiga av andra medlemmar i församlingen.

– Cecil hade ett smittande skratt. David var så vänlig och hade en sådan mild själ. Tillsammans tog de hand om varandra.

– De var oskiljaktiga. Framför allt var de vänliga bra människor med en stark tro och respekt för alla runtomkring dem, säger Chris Schopf från funkisorganisationen Achieva som jobbade med de två bröderna som båda hade ett intellektuellt funktionshinder.


97-åring full av liv

97-åriga Rose Mallinger beskrevs i ett första skede som överlevare av Förintelsen och uppgifter om att hon hade suttit i koncentrationsläger spreds under helgen. Det stämmer dock inte berättade släktingar till Mallinger som vädjade till alla som fört vidare den felaktiga informationen att införa korrigeringar. Både Rose Mallinger och hennes dotter Andrea Wedner, 61 år, blev skjutna under attacken, men dottern befinner sig på sjukhus och tros överleva. Rose Mallinger hade för många år sedan jobbat på församlingen och bodde i området. Brian Schreiber, ordförande för the Jewish community center of Pittsburgh, beskriver Mallinger som en viktig person i församlingen och som verkade många år yngre än hon var:

– Du har aldrig sett någon mer livlig 97-åring. Hon var så full av liv. Hon hade så mycket energi, säger han , rapporterar Forward.

Kort efter terrorattacken började två muslimska organisationer, Celebrate mercy och Mpower change, samla in pengar till stöd för de dödades familjer och till de som skottskadats. På bara sex timmar hade hade de samlat in målet på 25 000 dollar och på måndagen rapporterade the Indpendent att summan nått 113 000 dollar. Under rubriken Muslims unite to help Pittsburgh synagogue shooting victims (ung. muslimer förenas för att hjälpa offren i Pittsburghs synagoga-skjutning) förklarar de att de välkomnar troende av alla religioner att delta i insamlingen samt att de vill ”svara på ondska med godhet, som vår tro säger till oss att göra”, och skriver att pengarna kommer att gå till begravningskostnader liksom sjukhusräkningar: ”Ingen summa i världen kommer att ge dem deras kära tillbaka men vi hoppas att lätta deras börda på något sätt”, skriver de.


Hetsade mot judar och flyktingar

Det var kort innan tio lokal tid på lördagsmorgonen som rapporterna om att en attack pågick inne i synagogan i Tree of life i Squirrel hill i Pittsburgh i USA, ett område med stor judisk närvaro. Attacken genomfördes samtidigt som människor hade samlats för att fira sabbat och ett barns födelse. Fyra döda var den första rapporten men några timmar senare stod det klart att elva personer mist livet i dådet. Snart släpptes också namnet på den gripne mannen: Den 46-årige vite högerextrema Robert Bowers som ska ha skrikit ”alla judar måste dö” i samband med attacken som han utförde beväpnad med fyra vapen för vilka han hade licens. Han har nu åtalats för 29 federala brott, varav elva mord, vapenbrott och hatbrott och de federala åklagarna har inlett en process för att söka dödsstraff för Bowers.

I sociala medier var det många som tidigt pekade på Bowers innan medierna hade bekräftat hans namn och via skärmdumpar gick det att ta del av hans högerextrema åsikter och föreställningsvärld. Bowers hade bara ett par timmar innan attacken skrivit på forumet Gab, ett socialt forum skapat som alternativ till Facebook och Twitter och som använts av många högerextrema, och särskilt pekat ut den judiska flyktingorganisationen Hias som ansvariga för vad Bowers kallade ”invasion av flyktingar”. Han skrev att ”Hias gillar att ta hit inkräktare som dödar vårt folk. Jag kan inte sitta och titta på när mitt folk slaktas.” och avslutade med att han nu var beredd att ”gå in”.

I en intervju med BBC Global news säger ordföranden för Hias Mark Hetfield, att organisationen är den äldsta flyktingorganisationen i världen. Den grundades i slutet av 1800-talet i New York för att hjälpa judiska flyktingar som flydde pogromer i Ryssland och Östeuropa att starta nya liv i USA.

– På senare tid har vi gått igenom en förändring. Vi beskriver det som att vi brukade hjälpa flyktingar för att de var judar men i dag hjälper vi flyktingar för att vi är judar. Vi hjälper flyktingar att bygga ett liv här i USA tillsammans med den amerikanska regeringen och med judiska församlingar runt om i landet och andra lokala aktörer.


”Växande epidemi av hat”

På frågan om den ökande antisemitismen svarar Hetfield att det är viktigt att se hur hat sprids mot flera grupper på en och samma gång:

– Vi måste komma ihåg att den här attacken var en attack mot judar och det var en attack mot flyktingar. Han attackerade judar för att de hjälper flyktingar att komma hit, säger han och fortsätter:

– Vanligtvis när folk hatar andra så brukar de inte begränsa sig till en grupp och det är det som är problemet, det finns en växande epidemi av hat, i det här landet och i världen och vi får inte tillåta det.

Bowers fokus på Hias hänger samman med en större högerextrem konspirationsteori som också har spridits i bland annat tv-kanalen Fox business news, nämligen att den grupp av flyktingar som just nu är på väg till USA:s gräns, efter att ha vandrat igenom Mexiko, är sponsrade av den amerikansk-ungerske framgångsrika affärsmannen och filantropen George Soros. Soros har länge varit måltavla för en uppsjö av högerextrema och nazistiska konspirationsteorier och var en av de personer som det skickades en brevbomb till i förra veckan.


Högerextrema konspirationsteorier

Bara två dagar innan Bowers antisemitiska dåd hade Fox business news kommentator Lou Dobbs bjudit in Chris Farrell som gäst, som kopplade Soros till den så kallade flyktingkaravanen och refererade också till vad han kallade det ”Soros-ockuperade utrikesdepartementet.” Programmet sändes i repris bara timmar efter det antisemitiska dådet och Fox business news vice programchef Gary Schreier bad då om ursäkt för Farrells uttalande. Ordvalet, har många pekat på, är en direkt koppling till en av de mest spridda högerextrema konspirationsteorierna, den om ”zionist occupational government”, rapporterar Slate.

Konspirationsteorier med anspelning på Soros och därmed på judar sprids även av republikanska politiker som Matt Gaetz som i en tweet anspelade på att Soros gav pengar till flyktingarna i ”karavanen” och även president Donald Trump, vars retorik av många kopplas direkt eller indirekt till den antisemitiska attacken, har spridit liknande tankar. När han i förra veckan uppmanade till enighet i landet efter brevbomber mot såväl Soros som Barack Obama och Hillary Clinton och Bill Clinton gjorde han samtidigt referenser till så kallade ”globalister”. När publiken då skrek att George Soros borde fängslas skrattade Trump och upprepade slagordet, rapporterar Newsweek.

Många kritiker av Trump har också pekat på uttalandet efter att högerextrema vita nationalister protesterade i Charlottesville förra året, och dödade en kvinna, där han hävdade att det fanns ”bra folk” bland de högerextrema i stället för att tydligt ta avstånd. Och hans retorik mot judar, mexikaner, hbtq-personer, invandrare och inte minst muslimer, har också lett till att den judiska organisationen Bend the arc i ett öppet brev skriver till Trump att han inte är välkommen i Pittsburgh förrän han helt och fullt tar avstånd mot vit nationalism. De understryker att judar bara är en av alla grupper som Trump de senaste tre åren har angripit på olika sätt. I brevet pekar de på att Bowers postat om just Hias.

”Mördarens sista offentliga uttalande åberopade det medkännande arbete som görs av den judiska flyktingorganisationen Hias i slutet av en vecka under vilken du spred lögner om och skapade rädsla kring migrerande familjer i Centralamerika. Han dödade judar för att undergräva det arbete som görs av alla de som ser en delad humanitet med invandrare och flyktingar.”, skriver de i brevet som på måndagskvällen hade undertecknats av nära 40 000 personer.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: